Under fyra härliga sensommar-/höstdagar bjuds vi på det bästa Jämtland har att erbjuda gällande mat, dryck, kultur och värdskap. Hotell, restauranger och resesätt är som vanligt utvalt med stor omsorg för att garantera dig bästa tänkbara upplevelse.

Vi åker tåg i första klass från Stockholm till Östersund – hjärtat av Jämtland. Här bor och verkar vår värd och färdledare, Ingela Rönnestrand.

Den jämtska kulturen omfattar allt från dialekter, sedvänjor och myter till byggnader, konst, skrifter, hantverk, mat och musik. Vi kommer att besöka Moose garden – en älgpark, vi upplever också den fantastiska naturen med Sveriges största vattenfall och fjällstationen Storulvån, en port ut mot fjällvidderna.

Vi äter mat som består av närproducerade råvaror på Brunkulla Gård, exotisk japansk mat i världsklass på Take Mikado. På Tivars gård provar vi ostar och vi äter på Jämtlands Eco-restaurang Kretsloppet. Självklart serveras vi också kokaffe och det intar vi med tryfflar och praliner på Tinas chokladfabrik.. På Åregåden äter vi i hotellets restaurang Vinbaren, vi testar olika rätter tillsammans med ett urval av viner sammansatt av en duktig sommelier. På Flammans Skafferi i Storlien träffar vi passionerade mathantverkare, här andas maten kärlek till naturen och matlagningen inspireras från traktens vattendrag, fjäll och skogar.

Välkommen att uppleva Republiken Jamtland tillsammans med oss på Club Eriks!

Toppbild är vackra Åreskutan. Foto: Ebbe Gyllenstierna – @ebbesaterbruk


DELA MED DINA VÄNNER:

DATUM

Från 7 september 2020
Till 10 september 2020

PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum

Del i dubbelrum
17.900:-

Avreseort

 • Stockholm
PROJEKTLEDARE
Tomas Jonsson
Tomas Jonsson
tomas.jonsson@cluberiks.se
08-20 55 00

I priset ingår

 • Vår värd Ingela Rönnestrand

 • Tåg Stockholm – Östersund ttur och retur i första klass

 • Alla lokala transporter

 • Del i dubbelrum

 • Alla måltider inklusive dryck. Vin alernativt öl till middagarna

 • Alla entréer och alla föredrag

 • Lojalitetsbonus, 2 % på resans pris

Upplevelsen genomförs med minimum 16 personer och max 22 personer.

Tillägg

 • Enkelrumstillägg: På förfrågan
 • Avbeställningsskydd Gouda, 5 % av resans pris
 • Semesterförsäkring ERV, tillägg till hemförsäkring
DELA MED DINA VÄNNER:
PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum
Del i dubbelrum
17.900:-
PROJEKTLEDARE
Tomas Jonsson
Tomas Jonsson
tomas.jonsson@cluberiks.se
08-20 55 00

TÅGTIDER

7 september Stockholm – Östersund Avgår 07:49 – Ankommer 13:21 | Restid: 5:32 h

10 september Östersund – Stockholm Avgår 17:18 – Ankommer 22:49 | Restid: 5:31 h

DAGSPROGRAM

Dag 1
Måndag 7 september

Vårt tåg som ska ta oss upp till Jämtland lämnar Stockholm Centralklockan 07:49 och vi anländer Östersund klockan 13:21. Därmed befinner vi oss i hjärtat av Jämtland eller Republiken Jamtland som vissa hellre väljer att uttrycka det.

Ingela Rönnestrand som är vår värd och färdledare under hela denna upplevelse, bor och verkar från Östersund, så nu är vi på hennes gata. Hon beskriver landskapet som en av landets mest genuina och sammanhållna. Den jämtska kulturen omfattar allt från dialekter, sedvänjor och myter till byggnader, konst, skrifter, hantverk, mat och musik.

Just mattraditionen i Jämtland har överlevt i generationer. Mest kända är kanske de jämtska ostarna såsom mesost, ko-ost, getost men också andra namnkunniga delikatesser såsom messmör, långfil, och tunnbröd är ofta intimt förknippat med det jämtska köket.

Under senare delen av 1800-talet upptäckte engelsmän och skottar den jämtländska vildmarkens tillgångar på vilt och fisk. Även om de älskade vildmarken så ville de inte göra avkall på komforten, därför byggde man sig ett antal jaktvillor för att kunna bo civiliserat mellan sina utflykter i skogar och fjäll. En av de som besökte Jämtland i slutet av 1800-talet var Winston Churchill.

Den numera nedlagda restaurangen Fäviken satte verkligen Jämtland på den gastronomiska världskartan. Människor från hela världen köade halvårsvis för att få ta del av deras jämtländska menyer. Andra nutida matföretag är Jämtlands Bryggeri, Tinas Praliner och Jämtlands Vingård.

Vi börjar med att äta en lunch på Brunkulla gård. Gården drivs av Niklas och Camilla Persson-Landgrentillsammans med barnen Julia och Frej som är elfte generationen på Brunkulla Gård. Gården har gått i arv i rakt nedstigande led sedan 1500-talet, och är en av Jämtlands äldsta gårdar. Lantbrukaryrket ligger i blodet så att säga.

Vår lunch består således av enbart riktigt närproducerade råvaror.

Brunkulla gård i Jämtland

Närproducerade varor på Brunkulla Gård

Efter lunchen besöker vi Moose garden. Detta är en Älgpark som rönt stor uppmärksamhet internationellt.

Moose Garden i Jämtland, Sverige.

Moose Garden

Faktum är att besöket är mycket intressant även för oss svenskar, trots att vi alla sett älgar i vilt tillstånd tidigare.

Frösö Park Hotel i Östersund, Sverige.

Frösö Park Hotel

Vid 17.00- tiden är det dags för incheckning på Quality Hotel & Resort Frösö Park.

Något av det mest exotiska man kan tänka sig att uppleva vid ett besök till Jämtland är restaurangen Take Mikado, bambu-kejsaren. De erbjuder traditionella japanska maträtter i världsklass. Gäster åker långt, mycket långt för att få uppleva denna ”Japanska gourmetlyx med skarpa snitt”, som White Guide uttrycker det. Ägaren “Tim” Takeuchi gillar inte att kompromissa.

Restaurang Take Mikado,

Dag 2
Tisdag 8 september

Efter frukost beger vi oss i riktning mot Åre. Vi fortsätter på temat ”lokala smaker” och lokala mathantverkare även idag. Vår ledsagare idag heter Manne Mosten. Han är en auktoritet på ämnet Jämtländska smaker och med oss under hela dagen.

Manne Mosten

Vår resa går längs Pilgrimsleden från Frösön till Norderön och Storsjöns skärgård. På Tivars gård, ett av Jämtlands kvalitativa mejerier provar vi ost och njuter av utsikten och berättelsen om gården från 1300-talet. Därefter tar vi färjan över till Storsjöns västra strand och fortsätter till Mörsil, en av Jämtlands forna kurorter. På Jämtlands Eco-restaurang Kretsloppshuset äter vi lunch och provsmakar produkter från deras egen produktion.

Jämtlands Eco-restaurang Kretsloppshuset

Därefter går turen till kulturområdet Offerdal. På Hälleberget stannar vi till hos Tinas praliner och hennes mysiga chokladfabrik. Här serveras kok-kaffe tillsammans med tryfflar & praliner.

Tinas praliner

Med bilder på bildskärmarna i bussen och smakprov av lokala ostar och lokala öl ges en kul beskrivning av den historiska och moderna maten & dryckesproduktionen.

Del 1.

• Introduktion till matkultur i Jämtland

• Beskrivning av ett urval av spännande produkter

• Provsmakning av lokala ostar och charkprodukter

Del 2.

• Introduktion av bryggerikonsten och Svensk ölhistoria.

• Berättelsen om lokala dryckesproducenter och deras produkter

• Provsmakning av lokal öl

Del 3.

• Historien om Jämtland & Tröndelag. Från gudasaga till handel & turism.

Väl framme i Åre, sen eftermiddag kommer vi att checka in på vårt hotell, anrika Åregården.

Åregården

Med tanke på att dagen givit oss mängder med spännande och goda smaker, väljer vi att äta en senare middag på hotellets restaurang, Vinbaren.

Med smakinfluenser från hela världen har Vinbaren i Hotel Åregårdens anrika lokaler blivit ett mycket uppskattat och populärt krypin.

Restaurang Vinbaren, Åregården

Menyn bygger på att man ska testa olika rätter av vad barens kök har att erbjuda. Menyn innehåller också ett val av viner, sammansatt av en verkligt duktig sommelier.

Tack och god natt!

Dag 3
Onsdag 9 september

Under förmiddagen ska vi besöka Storulvån och på vägen dit stannar vi för att få uppleva den mäktiga Tännforsen, Sveriges största vattenfall. Forsen är vild och vattnet faller 38 meter och den är 60 meter bred. När det är som mest vatten i forsen, skulle det bara ta en kvart att fylla hela den stora arenan Globen i Stockholm.

Tännforsen är alltid spännande att besöka. Naturen och upplevelserna har fascinerat författare, konstnärer och turister under flera hundra år.

Tännforsen i Jämtland

Väl framme vid Storulvån, som är en fjällstation som är en fantastisk port ut mot fjällvidderna, äter vi en god lunch. Därefter finns det möjlighet att till en kortare vandring i den fantastisk närmiljön klädda i varma höstfärger. Eller varför inte bara njuta av utsikten och den stilla miljön.

Storulvån Jämtland

Nu styr vi mot Storlien och närmare bestämt Flammans Skafferi, passionerade Mathantverkare.

De går i fronten när det kommer till mat som andas kärlek till naturen, hållbara jordbruk, och lokala odlare.

I deras matlagning finns inspiration hämtad från traktens vattendrag, fjäll och skogar. Passionen för mat och natur speglas även i deras ambition om ett hållbart mathantverk.

Råvaror hämtas från hållbara bönder, jägare och odlare. De råvaror som inte återfinns hos deras lokala producenter kompletteras med ekologiska alternativ.

Flammans Skafferi Jämtland

Vi åker tillbaka till Åre och vårt hotell Åregården.

Dag 4
Torsdag 10 september

Efter en lugn morgon i Åre by börjar vi vår resa mot Östersund. Ett ”måste” när man väl besöker Jämtland är ett besök på ”Jamtli” inte att förväxlas med en ”vanlig” hembygdsgård. Till skillnad från andra friluftsmuseer som grundades i början av 1900-talet var det inte Skansen, utan Maihaugen i Lillehammer, som utgjorde förebilden för Jamtlis grundare. Visionen var att i nykterhetens, folkgemenskapens och nationalismens anda skapa en levande arena för traditionell folkkultur. Parallellt drevs en omfattande insamling av föremål.

Vi tar del av dessa samlingar och genuina miljöer innan vi äter en lunch.

Idag associerar vi Jämtland främst med vintersporten skidåkning. Vi ska besöka NVC, Nationellt Vintersport Centrum för ett möte med skidlegendaren Anders Södergren. Anders kommer att berätta om den forskning som man bedriver vid NVC, ”så ska vi bli bättre än norrmännen”. Säkert får vi några historier från hans långa aktiva period i landslaget.

Vintersport i Jämtland

Innan det är dags att lämna Jämtland och Östersund för den här gången äter vi en middag på Jazzköket som drivs av matentreprenören Fia Gulliksson.

Jazzköket i Östersund

Vårt tåg avgår 17:18, och anländer Stockholm klockan 22:49

Tack för den här gången!

DELA MED DINA VÄNNER:

HX Hurtigruten Expeditions

HX Hurtigruten Expeditions

Klassiska Hurtigruten har trafikerat Norges kust sedan 1893, och sedan 1896 har rederiet utvecklat sin inriktning till att även innefatta expeditionskryssningar till avlägsna hörn runt om i världen.

Expeditionskryssningar riktar sig till personer som har ett stort intresse för djur och natur. Ombord finns inga ”klassiska” kryssningsattribut som poolområden, kasino, shower och liknande utan under denna resa är det den storslagna naturen som spelar huvudrollen. Livet ombord handlar om vilsamma dagar, vackra vyer, god mat och inspirerande kunskap. Lägg dessutom till spännande landstigningar.

Utbildat expeditionsteam ombord

För att du som gäst ska få ut mesta möjliga av din kryssning och de resmål som besöks, finns handplockade experter ombord som håller föreläsningar inom en mängd olika ämnen och guidar under landstigningarna. De tar dig med på turer i kajaker och expeditionsbåtar så att du kommer natur- och djurliv så nära som möjligt – från Arktis orörda vildmark och Galápagosöarnas endemiska fauna, till Antarktis pingviner. 

Med forskare ombord och det mest omfattande vetenskapsprogrammet i branschen får du som gäst lära dig mer om naturen på destinationerna, och även bidra till viktig forskning.

Utsökt mat

HX Hurtigruten Expeditions mästerkockar låter sig inspireras av regionen och tillagar utsökt mat av lokala råvaror. I de smakfullt inredda restaurangerna serveras sedan rätter med allt från fisk och skaldjur av högsta klass till kött och växtbaserade alternativ.

På alla expeditionskryssningarna ingår förmåner som gratis öl och vin till måltiderna, gratis Wi-Fi och en aktivitet i varje hamn som angörs – och inga extra skatter eller dricks tillkommer.

Passagerkapacitet:
Tonnage:
Längd:


DELA MED DINA VÄNNER:
DELA MED DINA VÄNNER:

Avreseort*

Stockholm

Resdatum*

7 september 2020 - 10 september 2020

Resenär 1

Observera att namnen måste stavas som i passet, tilltalsnamn med versaler!Kopiera uppgifter till nästa resenär

Pris per person

Om du reser ensam måste enkelhytt-/enkelrumstillägg under tillägg kryssas i (även om det bara är en förfrågan)

Del i dubbelrum: 17.900:-

 • Enkelrumstillägg: På förfrågan
 • Avbeställningsskydd Gouda, 5 % av resans pris
 • Semesterförsäkring ERV, tillägg till hemförsäkring
Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via vanlig postgång
Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via epost
Ja, jag godkänner Club Eriks särskilda villkor*
Jag har tagit del av information om GDPR hos cluberiks.se

Liknande resor