En upplevelse i samarbete med Sveriges största och ledande matmagasin Allt om Mat.

Det högsta antalet Michelinstjärnor per capita i Europa hittar man i den spanska delen av Baskien. Här är kokkonsten uråldrig, köket modernt och experimentellt och tillgången till råvaror från hav och land fantastisk, vilket också gör köket hållbart – maten har inte lång väg från jord till bord.  Oavsett om du söker restauranger i världsklass, barer med gudomliga tapas – pintxos heter det här – värdshus på landet eller hamnkrogar med pinfärsk fisk och skaldjur,  så finner du det här.

Utöver att glädja smaklökarna bjuder arrangemanget på vacker natur och modern kultur. Vi inleder i Bilbao med två nätter, där vi bl. a. besöker det fantastiska Guggenheimmuseet. Därefter följer två nätter i den historiska badorten San Sebastián, där resans kulinariska höjdpunkt infaller. Här njuter vi av en avsmakningsmeny till lunch på Arzak, som har haft tre stjärnor i Guide Michelin sedan 1989. Besök på livliga barer och saluhallar med regionens utbud och en vingård på landet kompletterar bilden.

Denna resa är fullbokad. Extra avgång 11 – 15 oktober. Klicka här för att komma dit.


DELA MED DINA VÄNNER:

DATUM

Från 4 oktober 2022
Till 8 oktober 2022

PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum

Del i dubbelrum
24.900:-

Avreseort

 • Stockholm
PROJEKTLEDARE
Ann Ewaldsson
ann.ewaldsson@cluberiks.se
08-20 55 00

I priset ingår

 • Vår värd & ciceron Anna Henningsson
 • Flyg t/r Stockholm – Bilbao inkl. alla idag kända skatter & avgifter
 • 2 nätter på Melia Hotel 4*, (Bilbao) del i dubbelrum, inkl. frukost
 • 2 nätter på Silken Amara Plaza, Sebastian 4*, del i dubbelrum, inkl. frukost
 • Middag inkl. dryck på Café Iruña
 • Middag inkl. dryck på enstjärnig restaurant i Bilbao
 • Besök på Guggenheimmuseet, engelskspråkig guidning
 • Lunch inkl. dryck på trestjärniga ARZAK i San Sebastián
 • Busstur och promenad i San Sebastián
 • Lunch inkl. dryck på Bodegon Alejandro
 • Pintxosrunda inkl. dryck
 • Besök på vingård och provsmakning av txakoli
 • Lunch inkl. dryck i kustorten Getaria
 • Alla transfers
 • Lojalitetsbonus på 2% av resans pris. (Värdebevis översänds efter hemkomst.)

Tillägg

 • Tillägg Enkelrum: 4.000:-
 • Avbeställningsskydd Gouda 7% av resans pris
 • Reseförsäkring PLUS, ERV – hör av er för prisuppgift

 

 

 

 

 

DELA MED DINA VÄNNER:
PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum
Del i dubbelrum
24.900:-
PROJEKTLEDARE
Ann Ewaldsson
ann.ewaldsson@cluberiks.se
08-20 55 00


PRELIMINÄRA FLYGTIDER

DAG
FLYG
TIDER
FLYGTID
4 okt
Stockholm - Amsterdam
09.35 - 11.35
2 h
4 okt
Amsterdam – Bilbao
14.25 - 16.30
2 h 5 min
8 okt
Bilbao – Amsterdam
17.20 – 19.20
2 h
8 okt
Amsterdam – Stockholm
20.50 – 22.55
2 h 5 min

Vi flyger med KLM både på ut- och hemresa.

Om ni skulle vilja flyga från Göteborg eller Köpenhamn, vänligen kontakta oss för tidtabell och prisuppgift.

 

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.DAGSPROGRAM

Dag 1
Tisdag 4 oktober

Vi flyger via Amsterdam och ankommer Bilbao, Baskiens största stad, på eftermiddagen. Med egen buss tar vi oss till vårt hotell.

Bilbao har genomgått en fantastisk omvandling och förnyelse sedan varvskris och industrinedläggningar på 1970- och 80-talet. Det började med Guggenheimmuséet 1997 och har fortsatt sedan dess. Idag är den gamla hamn- och industristaden en spännande mix av kultur och konst, djärv arkitektur och historiskt intressanta miljöer.

Vi samlas på kvällen för middag på anrika Café Iruña, invid den lilla parken Jardines de Albia. Iruña är det baskiska namnet på Pamplona, grannregionen Navarras huvudstad, och Café Iruña har varit en populär samlingsplats med bar och restaurang för Bilbao-borna sedan 1903. Miljön är klassisk. Här äter vi en traditionell meny med charkuterier, fisk, kött och efterrätt, och gott vin därtill.

Café Iruña Bilbao

Dag 2
Onsdag 5 oktober

Efter en god natts sömn och frukost, promenerar vi till det spektakulära Guggenheimmuséet vid floden Nervions strand. Där får vi en guidad tur (på engelska) bland konstverken och i den intressanta miljön. Museo Guggenheim Bilbao ritades av den amerikanske arkitekten Frank Gehry och invigdes 1997 – som systermuseum till muséet i New York. Idag finns Guggenheimsystrar även i Venedig och Abu Dhabi, men ingen med så djärv arkitektur som muséet i Bilbao.

Guggenheim-museet Bilbao

Mitt på dagen tar vi spårvagnen några hållplatser till den historiska delen av staden, Casco Viejo. Här promenerar vi i de trånga gränderna, får en glimt av den nyrenoverade saluhallen och tar en kopp kaffe på något av kaféerna. Eftermiddagen är på egen hand för att ge möjligheter till egna upptäckter. Färdledaren hjälper den som vill att hitta en lunchrestaurang och orientera sig med kartans hjälp. Det är lätt att hitta i Bilbao och vårt hotell ligger inom gångavstånd från Gamla stan.

Vi återsamlas på hotellet på kvällen för ännu en promenad till Guggenheim, och kvällens middag. Här, i en sidobyggnad till muséet, har den unge Bilbaokrögaren Josean Alija skapat rubriker och fått sin första Michelinstjärna för vackra och djärva rätter rotade i baskisk mattradition, med internationella influenser. År 2000 utsågs han till världens bästa unga kock och sedan dess har Josean Alija fått flera internationella utmärkelser; ”mest konstnärliga rätt” 2002, ”bästa internationella kock” 2009 och ”mest innovativa koncept” 2010. Paul Bocuse, den gamle franske mästaren, har sagt om Josean Alijas kök och kokkonst att det är ”ett av de bästa jag har upplevt i hela mitt liv”. Vi äter en meny med nio mindre rätter och utvalda viner därtill.

Nerua

Dag 3
Torsdag 6 oktober

Andra morgonen i Bilbao tar vi det lite lugnt. Förmiddagen är fri för egna aktiviteter. Efter utcheckning kl. 12:00 går vi ombord på bussen som tar oss 10–11 mil österut till San Sebastián, genom ett böljande vackert baskiskt landskap. Vi åker hela tiden nära kusten men ser inte havet på grund av det starkt kuperade landskapet med gröna berg och dalar, där små hus och gårdar klättrar längs sluttningarna med äppelodlingar och betande får.
När vi närmar oss San Sebastián kan vi skymta Biscaya. Så heter ju havet här vid den spanska nordkusten och den franska västkusten. San Sebastián, Donostia på baskiska, påminner lite om Rio de Janeiro med sina bågformade sandstränder, bergen runtom med utsikt ned mot staden – och till och med en Kristus-figur på kullen mitt i stan. Men här stannar likheterna. San Sebastián är en modest och charmig medelstor stad, mer gemytlig och framförallt mycket europeisk. Den stora filmfestivalen som hålls här varje år i mitten av september samlar dock skådespelare, regissörer och journalister från hela världen.

Vår första anhalt blir Restaurante Arzak, den legendariska restaurangen som var den första i Spanien att belönas med tre stjärnor i Guide Michelin. Här tillbringar vi eftermiddagen till bords över en lång och sen lunch med många vackra rätter och fantastisk service. Juan Marí Arzak är nestorn i det moderna baskiska köket och mannen som startade vågen av kulinariskt experimenterande och att utveckla Baskiens rika mattraditioner till ett kök som kan mäta sig med världens främsta. 1966 tog han över sin mammas familjerestaurang, i huset där Arzak fortfarande ligger. 1989 fick han sin tredje Michelin-stjärna. Idag driver han Arzak tillsammans med dottern Elena, även hon prisbelönt kock som bland annat fått pris i Sverige som ”världens bästa fiskkock”. Vi äter en avsmakningsmeny med utvalda viner i egen avdelning på andra våningen. Innan vi sätter oss till bords får vi eventuellt göra ett kort besök i köket.

Juan Marí och Elena Arzak

Arzak

Efter denna speciella matupplevelse – spansk lunchtid mellan ca 14 och 17 – är det skönt att låta sig transporteras med buss, för incheckning på vårt hotell för två nätter. Eftermiddagen och kvällen är fri för egna aktiviteter. Färdledaren tipsar gärna om sevärdheter och intressanta miljöer.

Dag 4
Fredag 7 oktober

Denna dag upptäcker vi San Sebastián tillsammans, både till fots och med vår bekväma buss. Vi inleder efter frukost med en kort busstur upp på Monte Igeldo i västra delen av staden, varifrån vi har en fantastisk utsikt och överblick över staden. Här kan vi se stränderna La Concha och Ondarreta, Parte vieja, d.v.s. Gamla stan och de andra stadsdelarna, och floden Urumea som delar staden mitt itu. Därefter åker vi ner till foten av berget och ser Eduardo Chillidas verk ”Peine del Viento” (Vindkammar) från 1976 som blivit ett viktigt landmärke i naturen för alla San Sebastián-bor.

San Sebastián Baskien Spanien

Därefter till Gamla stan där vi promenerar till fots, får höra om stadens historia, besöka saluhallen, kanske ta en kopp kaffe på något av kaféerna. Vi vandrar över floden till den östra delen av centrala San Sebastián som heter Gros. Här ligger det nya konsert- och kongresshuset ”Kursaal”, ritat av Rafael Moneo (invigt 1999), och den östligaste av de tre stränderna i San Sebastián, Zurriola, där surfarna håller till – året runt.

Vid det här laget har vi byggt upp aptiten och besöker en av San Sebastiáns populäraste restauranger bland lokalbefolkningen; Bodegón Alejandro, en trappa ner på en av smågatorna i Gamla stan. Här äter vi en meny med förrätt, fisk- och kötträtt och kanske både en och två efterrätter. Här är det inga Michelinstjärnor, även om Club Eriks tidigare gäster och resenärer nog tycker att Bodegón Alejandro borde ha en. Den sena eftermiddagen är fri för egna upptäckter – eller avkoppling på hotellet.

Vi återsamlas ca 19.30 och eftersom lunchen var både rejäl och sen så blir kvällens kulinariska upplevelse inte någon middag vid sittande bord. Istället gör vi det som San Sebastián nog är mest känt för bland matintresserade besökare, förutom sina många restauranger med Michelinstjärnor – vi går en barrunda i Gamla stan. Det kallas ”txikiteo” på baskiska – att gå från bar till bar, äta en pintxo (tapa) eller två, ta ett glas vin eller öl, eller den lokala cidern, och testa sig fram bland läckerheterna. Barerna i Gamla stan i San Sebastián tävlar med varandra om att presentera de läckraste uppläggningarna. Vissa specialiserar sig på en viss typ av pintxo, t.ex. ansjovis, skaldjur, svamp eller grillad anklever, eller bara en bit grillad oxfilé på en brödbit. Allt är fräscht och vällagat. Var beredd på stök och trängsel, det är lördagkväll i San Sebastián och detta är ett folknöje för lokalbefolkning såväl som för turister. Vår färdledare kommer att göra allt för att kvällen ska fungera smidigt och bli den gastronomiska upplevelse som tidigare resenärer vittnar om.

Pinxtos

Pinxtos

Dag 5
Lördag 8 oktober

Vår avslutande dag blir en dag på landsbygden med fler genuina upplevelser av baskisk mat, dryckeskultur och härliga miljöer. Efter frukost och utcheckning tar bussen oss ett par mil västerut längs den vackra kusten. Vi besöker en vingård och får se odlingar, lära oss om tillverkning och provsmaka det baskiska vinet txakoli. Det är ett lätt, ibland bubbligt, vin med hög syra och ganska låg alkoholhalt. I Baskien dricks txakoli med förkärlek till pintxos, så det är högst sannolikt att vi redan har provat det.

Txakoli tillverkas, förutom i Baskien, även i grannregionen Kantabrien och norr om Búrgos i norra Spanien, samt i Chile.

Vingård Urki

Efter vingårdsbesöket fortsätter vi några kilometer till den medeltida fiskeorten Getaria, för lunch på en traditionell fisk- och skaldjursrestaurang. Före lunchen finns kanske tid för en promenad i hamnen. Vår lunchrestaurangs specialitet är utomhusgrillad fisk och skaldjur från småskaligt fiske i Biscayabukten.

Efter lunchen styr vi färden mot Bilbaos flygplats för hemresa.

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

DELA MED DINA VÄNNER:

Azamara Onward

Azamaras fyra systerfartyg Pursuit, Quest, Journey och Onward  är lite mindre och finare kryssningsfartyg, så kallade ”Boutique cruise ships”. Med knappt 700 gäster ombord och nästan en besättningsman på två gäster, är stämningen på deras kryssningar familjär och servicen i världsklass.

Ombord finns flera bra restauranger och caféer, så oavsett om du är ett fan av haute cuisine eller husmanskost kommer du att älska de färska ingredienserna, de noggranna förberedelserna och de olika menyvalen. Här finns även pooler, pianobar och en kabaré-lounge där gästerna bjuds på uppträdanden och intressanta föreläsningar.

På Azamaras fartyg får du All Inclusive – god mat, och obegränsat med dryck

På Azamaras fartyg gäller så kallad All Inclusive, dvs. att förutom all god mat, mineralvatten, specialkaffe och fina middagar så ingår även obegränsat med öl, vin, drinkar och starksprit under seglingen. Vissa premium brands kostar extra men utbudet som ingår är stort och bra.

Unna dig hälsa, skönhet och exotiska massagebehandlingar på spa. Prova akupunktur eller koppla av med yoga i solnedgången. Om du vill komma i form finns många fitness- och nutritionklasser ombord – gratis. På sköna pooldäck finns en joggingbana. För extra kostnad kan du även anlita en personlig tränare.

FAKTA
Längd: 181 m
Bredd: 25 m
Tonnage: 30 277
Hastighet: 18 knop
Antal gäster: 710
Besättning: 373

Kryssningsfartyget Azamara

Läs mer om Journey ›› | Läs mer om Quest ››| Läs mer om Pursuit ››

Mer om rederiet Azamara ››

Passagerkapacitet:
Tonnage:
Längd:


DELA MED DINA VÄNNER:
DELA MED DINA VÄNNER:

 

 

 

Avreseort*

Stockholm

Resdatum*

4 oktober 2022 - 8 oktober 2022

Resenär 1

Observera att namnen måste stavas som i passet, tilltalsnamn med versaler!Kopiera uppgifter till nästa resenär

Pris per person

Om du reser ensam måste enkelhytt-/enkelrumstillägg under tillägg kryssas i (även om det bara är en förfrågan)

Del i dubbelrum: 24.900:-

 • Tillägg Enkelrum: 4.000:-
 • Avbeställningsskydd Gouda 7% av resans pris
 • Reseförsäkring PLUS, ERV – hör av er för prisuppgift

 

 

 

 

 

Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via vanlig postgång
Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via epost
Ja, jag godkänner Club Eriks särskilda villkor*
Jag har tagit del av information om GDPR hos cluberiks.se

Liknande resor

Kulinariska Baskien – fantastisk mat & vin


11 - 15 oktober 2022 | Baskien i norra Spanien: Bilbao & San Sebastian

Det högsta antalet Michelinstjärnor per capita i Europa hittar man i den spanska delen av Baskien. Här är kokkonsten uråldrig, köket modernt och experimentellt och tillgången till råvaror från hav och land fantastisk. Vi äter lunch med avsmakningsmeny på Arzak i San Sebastian, som har tre stjärnor i Guide Michelin, går en barrunda med pinxtos och besöker Guggenheimmuseet i Bilbao.

Kulinarisk upplevelse i Piemonte, Italien


18 - 22 oktober 2022 | Norra Italien - Piemonte

I Piemonte i norra Italien upplever vi några dagar den goda matens tecken. Regionen är en av Italiens stora vinregioner och här finns även den åtråvärda vita tryffeln och andra fantastiska råvaror. Staden Turin bjuder på strosvänliga kvarter, vacker arkitektur, kultur och underbara restauranger och ute på landsbygden mår vi gott i vacker natur, bland vingårdar.