Det högsta antalet Michelinstjärnor per capita i Europa hittar man i den spanska delen av Baskien. Här är kokkonsten uråldrig, köket modernt och experimentellt och tillgången till råvaror från hav och land fantastisk, vilket också gör köket hållbart – maten har inte lång väg från jord till bord.  Oavsett om du söker restauranger i världsklass, traditionella krogar eller barer med gudomliga tapas – pintxos heter det här,  så kommer du inte att bli besviken. Här finns alla varianter.

Utöver att glädja smaklökarna bjuder arrangemanget på vacker natur och modern kultur.  Vi inleder med två nätter i den historiska badorten San Sebastián, med sina gyllene stränder. Här infaller resans kulinariska höjdpunkt, då vi avnjuter en avsmakningsmeny till lunch på Arzak, som har haft tre stjärnor i Guide Michelin sedan 1989. Resan avrundas i Bilbao där smala kullerstensgator kontrasterar mot spännande, modern arkitektur. Även här stannar vi i två nätter och gör bl. a. ett guidat besök på det fantastiska Guggenheimmuseet. Livliga barer och saluhallar med regionens utbud och en vingård på landet kompletterar bilden.

 


DELA MED DINA VÄNNER:

DATUM

Från 8 oktober 2024
Till 12 oktober 2024

PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum

Del i dubbelrum
25.900:-

Avreseort

 • Stockholm
PROJEKTLEDARE
Ann Ewaldsson
Ann Ewaldsson
ann.ewaldsson@cluberiks.se
08-20 55 00

I priset ingår

 • Vår värd & ciceron Anna Henningsson
 • Flyg t/r Stockholm – Bilbao inkl. alla idag kända skatter & avgifter
 • 2 nätter på Catalonia San Martin 4*, (San Sebastián) inkl. frukost
 • 2 nätter på Melia Hotel 4*, (Bilbao) inkl. frukost
 • Middag inkl. dryck på Bodegon Alejandro
 • Busstur och promenad i San Sebastián
 • Pintxosrunda inkl. dryck
 • Besök på vingård och provsmakning av txakoli
 • Lunch inkl. dryck på trestjärniga ARZAK i San Sebastián
 • Promenad med lokalguide (engelsktalande) i Bilbao
 • Middag inkl. dryck på Café Iruña
 • Besök på Guggenheimmuseet, engelskspråkig guidning
 • Lunch på Bistro Guggenheim, inkl. dryck
 • Alla transfers
 • Lojalitetsbonus på 2% av resans pris. (Värdebevis översänds efter hemkomst.)

Tillägg

 • Tillägg Enkelrum: 5.500:-
 • Avbeställningsskydd Gouda 7% av resans pris
 • Reseförsäkring PLUS, ERV – hör av er för prisuppgift

 

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

 

 

 

 

 

DELA MED DINA VÄNNER:
PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum
Del i dubbelrum
25.900:-
PROJEKTLEDARE
Ann Ewaldsson
Ann Ewaldsson
ann.ewaldsson@cluberiks.se
08-20 55 00


PRELIMINÄRA FLYGTIDER

DAG
FLYG
TIDER
FLYGTID
8 okt
Stockholm - Amsterdam
09.35 - 11.35
2 h
8 okt
Amsterdam – Bilbao
14.25 - 16.30
2 h 5 min
12 okt
Bilbao – Amsterdam
17.15 - 19.20
2 h
12 okt
Amsterdam – Stockholm
20.50 - 22.55
2 h 5 min

Vi flyger med KLM, via Amsterdam. Om ni skulle vilja flyga från Göteborg eller Köpenhamn, vänligen kontakta oss för tidtabell och prisuppgift.DAGSPROGRAM

Dag 1
8 oktober

Vi lämnar Sverige under morgonen och anländer till Bilbao, Baskiens största stad, på eftermiddagen.

Härifrån blir det transfer ca 10 mil österut, till San Sebastian, där vi ska tillbringa våra första dagar. När vi närmar oss kan vi skymta Biscaya. Så heter ju havet här vid den spanska nordkusten och den franska västkusten. San Sebastián, Donostia på baskiska, påminner lite om Rio de Janeiro med sina bågformade sandstränder, bergen runtom med utsikt ned mot staden – och till och med en Kristus-figur på kullen mitt i stan. Men här stannar likheterna. San Sebastián är en modest och charmig medelstor stad, mer gemytlig och framförallt mycket europeisk. Den stora filmfestivalen som hålls här varje år i mitten av september samlar dock skådespelare, regissörer och journalister från hela världen.

Det gamla stadshuset i San Sebastian, omgiven av en lummig park

Stadshuset i San Sebastian

Vi checkar in på vårt hotell, mitt i stadens hjärta, några stenkast från La Concha-stranden. Lite vila och därefter en bensträckare och promenad till kvällens middags-restaurang, Bodegón Alejandro. Det är en av San Sebastians populäraste restauranger bland lokalbefolkningen, en trappa ner på en av smågatorna i Gamla stan. Här äter vi en meny med förrätt, fisk- och kötträtt och kanske både en och två efterrätter. Här är det inga Michelinstjärnor, även om Club Eriks tidigare gäster och resenärer nog tycker att Bodegón Alejandro borde ha en. Men restaurangen har ett omnämnande i Guide Michelin och beskrivs som ”ett ställe i gamla stan som ger uttryck för baskiska värderingar och traditionell högkvalitativ mat”.

Interiör på restaurant Bodegon Alejandro

Restaurant Bodegon Alejandro

Dag 2
9 oktober

Denna dag upptäcker vi San Sebastian tillsammans, både till fots och med vår bekväma buss. Vi inleder efter frukost med en kort busstur upp på Monte Igeldo i västra delen av staden, varifrån vi har en fantastisk utsikt och överblick över staden. Här kan vi se stränderna La Concha och Ondarreta, Parte vieja, d.v.s. Gamla stan och de andra stadsdelarna, och floden Urumea som delar staden mitt itu. Därefter åker vi ner till foten av berget och ser Eduardo Chillidas verk ”Peine del Viento” (Vindkammar) från 1976 som blivit ett viktigt landmärke i naturen för alla San Sebastian-bor.

San Sebastián Baskien Spanien

Därefter till Gamla stan där vi promenerar till fots, får höra om stadens historia, besöka saluhallen, kanske ta en kopp kaffe på något av kaféerna. Vi vandrar över floden till den östra delen av centrala San Sebastián som heter Gros. Här ligger det nya konsert- och kongresshuset ”Kursaal”, ritat av Rafael Moneo (invigt 1999), och den östligaste av de tre stränderna i San Sebastián, Zurriola, där surfarna håller till – året runt.

Under turen blir det tid för att äta lunch på egen hand.

Vi återsamlas ca 19.00 och ägnar kvällen åt en kulinariska upplevelse, något som San Sebastián är känt för bland matintresserade besökare – förutom sina många Michelinstjärnor – vi går en barrunda i Gamla stan. Det kallas ”txikiteo” på baskiska – att gå från bar till bar, äta en pintxo (tapa) eller två, ta ett glas vin eller öl, eller den lokala cidern, och testa sig fram bland läckerheterna. Barerna i Gamla stan i San Sebastián tävlar med varandra om att presentera de läckraste uppläggningarna. Vissa specialiserar sig på en viss typ av pintxo, t.ex. ansjovis, skaldjur, svamp eller grillad anklever, eller bara en bit grillad oxfilé på en brödbit. Allt är fräscht och vällagat. Var beredd på en del stök och trängsel, detta är ett folknöje för lokalbefolkning såväl som för turister.

Aptitretande pinxtos

Aptitretande pinxtos

Pinxtos
Pinxtos

Dag 3
10 oktober

Efter frukost och utcheckning tar bussen oss ut på den vackra och böljande landsbygden, där vingårdarna ligger tätt. Här produceras framför allt det baskiska vinet txakoli, ett lätt, ibland bubbligt vin med hög syra och ganska låg alkoholhalt. I Baskien dricks txakoli med förkärlek till pintxos, så det är högst sannolikt att vi har provat det. Under förmiddagen gör vi en vinprovning och får lära oss om tillverkningen. Txakoli tillverkas, förutom i Baskien, även i grannregionen Kantabrien och norr om Búrgos i norra Spanien, samt i Chile. Vårt mål är Hiruzta Bodega, som ligger strax utanför Hondarribia, gränsstad med Frankrike.

Gröna vindruvor

Vindruvor Baskien

Därefter väntar resans kulinariska höjdpunkt i utkanten av San Sebastian. Legendariska Restaurante Arzak, var den första restaurangen i Spanien att belönas med tre stjärnor i Guide Michelin. Här tillbringar vi eftermiddagen till bords över en lång och sen lunch med många vackra rätter och fantastisk service. Juan Marí Arzak är nestorn i det moderna baskiska köket och mannen som startade vågen av kulinariskt experimenterande och att utveckla Baskiens rika mattraditioner till ett kök som kan mäta sig med världens främsta. 1966 tog han över sin mammas familjerestaurang, i huset där Arzak fortfarande ligger. 1989 fick han sin tredje Michelin-stjärna. Idag driver han Arzak tillsammans med dottern Elena, även hon prisbelönt kock som bland annat fått pris i Sverige som ”världens bästa fiskkock”. Vi äter en avsmakningsmeny med utvalda viner i egen avdelning på andra våningen. Innan vi sätter oss till bords får vi eventuellt göra ett kort besök i köket.

Arzak in San Sebastian

Juan Mari och Elena Arzak


Arzak


Arzak

Efter denna speciella matupplevelse är det skönt att låta sig transporteras med buss västerut, till Bilbao. Vi åker hela tiden nära kusten men ser inte havet på grund av det starkt kuperade landskapet med gröna berg och dalar, där små hus och gårdar klättrar längs sluttningarna med äppelodlingar och betande får. Vi checkar in på vårt hotell och därefter är kvällen är fri för egna aktiviteter.

Dag 4
11 oktober

Bilbao har genomgått en fantastisk omvandling och förnyelse sedan varvskris och industrinedläggningar på 1970- och 80-talet. Det började med Guggenheim-muséet 1997 och Zubizuri-bron över floden Nervion (ritad av Santiago Calatrava, Turning Torsos skapare) och har fortsatt sedan dess. Idag är den gamla hamn- och industristaden en spännande mix av kultur och konst, djärv arkitektur och historiskt intressanta miljöer – Bilbao har 700 år ”på nacken”. Efter frukost beger vi oss ut på en sightseeing av Bilbao, till fots, bl a till den historiska delen av staden, Casco Viejo. Här promenerar vi i de trånga gränderna, ser den stora katedralen, besöker den nyrenoverade saluhallen och tar kanske en kopp kaffe på något av kaféerna. Eftermiddagen är på egen hand för att ge möjligheter till egna upptäckter. Färdledaren hjälper den som vill hitta en lunchrestaurang och orientera sig med kartans hjälp. Det är lätt att hitta i Bilbao och vårt hotell ligger inom gångavstånd från Gamla stan.

Floden Nervion rinner igenom Bilbao

Floden Nervion i Bilbao

Gatubild i Bilbao
Gatubild Bilbao

Resans sista middag äter vi på på anrika Café Iruña, invid den lilla parken Jardines de Albia. Iruña är det baskiska namnet på Pamplona, grannregionen Navarras huvudstad, och Café Iruña har varit en populär samlingsplats med bar och restaurang för Bilbao-borna sedan 1903. Miljön är klassisk. Här äter vi en traditionell meny med charkuterier, fisk, kött och efterrätt, och gott vin därtill.

Interiör från Cafe Iruna i Bilbao

Restaurant Cafe Iruna

Dag 5
12 oktober

Resans sista dag. Efter en lugn frukost promenerar vi oss till det spektakulära Guggenheimmuséet vid floden Nervions strand. Här får vi en guidad tur (på engelska) bland konstverken och i den intressanta miljön. Museo Guggenheim Bilbao ritades av den amerikanske arkitekten Frank Gehry och invigdes 1997 – som systermuseum till muséet i New York. Idag finns Guggenheimsystrar även i Venedig och Abu Dhabi, men ingen med så djärv arkitektur som muséet i Bilbao.

Guggenheimmuseet i Bilbao i kvällsljus

Guggenheimmuseet i Bilbao

Blomsterhunden utanför Guggenheim i Bilbao
Guggenheim Bilbao

Vi äter även lunch här på muséet, på deras trevliga restaurang Bistro Guggenheim.
Avslutningsvis hämtar vi bagaget på hotellet och beger oss iväg till flygplatsen för hemresa.

Tack för denna gång – Hasta luego, eller kanske snarare Gero arte, som man säger i Baskien.

DELA MED DINA VÄNNER:

Royal Caribbean
Liberty of the Seas

Freedom-klassen

På Liberty of the Seas® trivs hela familjen. Ombord finns flera härliga pooler och en mängd aktiviteter som klättervägg, skridskobana och surfmaskin att välja bland. Enbart på Royal Caribbean® hittar du FlowRider® – surfsimulatorn där det forsar ut omkring 130 000 liter vatten i minuten. Rolig oavsett om du är en erfaren surfare eller om du aldrig förr har provat.

Koppla av i fartygets spa och shoppa i någon av alla butiker som finns ombord, eller njut av maten på någon av de spännande restaurangerna. Ett gourmetbageri i 1940-tals vintagestil som serverar 30 olika cupcakes är rena Cupcakehimmeln med färska, nybakade cupcakes varje dag. Här kan du anmäla dig till en kurs där du lär dig dekorera perfekta cupcakes.

Upplev en fantastisk isshow med professionella isdansare från hela världen, på isbanan som finns ombord.

Ombord finns flera barnklubbar och H2O Zone är en lekplats för alla barn som älskar vatten. Här finns vattensprutande gejsrar, vattenfall, vattenpistoler, plaskpool och mycket mer. Garanterat plask och skoj för fartygets yngsta gäster.

LIBERTY OF THE SEAS

FAKTA OM LIBERTY OF THE SEAS
• 339 meter lång
• 160 000 bruttoton
• 3 700 gäster
• 15 däck

 

SE ROYAL CARIBBEANS ALLA KRYSSNINGSFARTYG HÄR ››

Passagerkapacitet:
Tonnage:
Längd:


DELA MED DINA VÄNNER:
Anna Henningsson, Club Eriks värd och sommelier på mat- och vinresor.

Anna Henningsson

Anna Henningsson växte upp i Vimmerby, där hon under många år arbetade som skådespelare på Astrid Lindgrens Värld. Förutom skådespeleriet har hon har dessutom hunnit med att arbeta som bl.a. krögare, lärare och hovmästare.

Idag är Anna bosatt i Stockholm och driver sedan 2021 sitt egna företag, Sommelierskan. Anna är utbildad på Vinkällan Dryckesutbildningar där hon tog sommelierexamen 2012 och hösten 2016 skrev hon dessutom WSET3, som är en internationellt gångbar sommelierexamen. Hennes mål är att hålla lärorika och lättsamma vinprovningar som passar ”alla” – provningar och vinresor med glimten i ögat helt enkelt.

Anna är sommelier på Club Eriks gruppresor med fokus på mat och vin. Än så länge går resorna till olika resmål inom Europa men tanken är att även mer långväga resor ska kunna erbjudas.

Melia Bilbao 4*+

Adress

Lehendakari Leizaola 29,
Bilbao

Telefon +34 944 28 00 00
Besök hotellets hemsida

Centralt beläget hotell, ett stenkast från floden Nervión och en kort promenad från Guggenheimmuseet.
Modern inredning och många faciliteter för att göra vistelsen så angenäm som möjligt.

DELA MED DINA VÄNNER:

 

 

 

Avreseort*

Stockholm

Resdatum*

8 oktober 2024 - 12 oktober 2024

Resenär 1

Observera att namnen måste stavas som i passet, tilltalsnamn med versaler!Kopiera uppgifter till nästa resenär

Pris per person

Om du reser ensam måste enkelhytt-/enkelrumstillägg under tillägg kryssas i (även om det bara är en förfrågan)

Del i dubbelrum: 25.900:-

 • Tillägg Enkelrum: 5.500:-
 • Avbeställningsskydd Gouda 7% av resans pris
 • Reseförsäkring PLUS, ERV – hör av er för prisuppgift

 

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

 

 

 

 

 

Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via vanlig postgång
Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via epost
Ja, jag godkänner Club Eriks särskilda villkor*
Jag har tagit del av information om GDPR hos cluberiks.se

Liknande resor

Mat & vin i tyska Pfalz


21 - 24 maj 2024 | Tyskland - Pfalz - Deidesheim

Vi tillbringar några härliga vårdagar i vinregionen Pfalz i sydvästra Tyskland, som kan ses som en naturlig fortsättning på franska Alsace. Vi bor i charmiga Deidesheim, en stad som präglas av vinturism och gastronomi, längs "Deutsche Weinstrasse". Guide Michelin har varit frikostiga med stjärnor på denna lilla ort, där matlagningskonsten går hand i hand med vinmakeriet, och vi får upptäcka regionens mat och viner, och kultur på vår resa.