Det högsta antalet Michelinstjärnor per capita i Europa hittar man i den spanska delen av Baskien. Här är kokkonsten uråldrig, köket modernt och experimentellt och tillgången till råvaror från hav och land fantastisk, vilket också gör köket hållbart – maten har inte lång väg från jord till bord.  Oavsett om du söker restauranger i världsklass, traditionella krogar eller barer med gudomliga tapas – pintxos heter det här,  så kommer du inte att bli besviken. Här finns alla varianter.

Utöver att glädja smaklökarna bjuder arrangemanget på vacker natur och modern kultur.  Vi inleder med två nätter i den historiska badorten San Sebastián, med sina gyllene stränder. Här infaller resans kulinariska höjdpunkt, då vi avnjuter en avsmakningsmeny till lunch på Arzak, som har haft tre stjärnor i Guide Michelin sedan 1989. Resan avrundas i Bilbao där smala kullerstensgator kontrasterar mot spännande, modern arkitektur. Även här stannar vi i två nätter och gör bl. a. ett guidat besök på det fantastiska Guggenheimmuseet. Livliga barer och saluhallar med regionens utbud och en vingård på landet kompletterar bilden.

 


DELA MED DINA VÄNNER:

DATUM

Från 8 oktober 2024
Till 12 oktober 2024

PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum

Del i dubbelrum
25.900:-

Avreseort

  • Stockholm
PROJEKTLEDARE
Ann Ewaldsson
Ann Ewaldsson
ann.ewaldsson@cluberiks.se
08-20 55 00

I priset ingår

  • Vår färdledare & sommelier Anna Henningsson
  • Flyg Stockholm – Bilbao t/r  inkl. alla idag kända skatter & avgifter
  • 2 nätter på 4* Catalonia San Martin (San Sebastián), inkl. frukost
  • 2 nätter på 4* Melia Hotel (Bilbao), inkl. frukost
  • Middag på Bodegón Alejandro, inkl. dryck
  • Busstur & promenad i San Sebastián
  • Pintxosrunda, inkl. dryck
  • Besök på vingård & provsmakning av txakoli
  • Lunch på trestjärniga ARZAK i San Sebastián, inkl. dryck
  • Promenad med lokalguide (engelsktalande) i Bilbao
  • Middag på Café Iruña, inkl. dryck
  • Besök på Guggenheimmuseet, engelskspråkig guidning
  • Lunch på Bistro Guggenheim, inkl. dryck
  • Alla transfers
  • Lojalitetsbonus på 2% av resans pris (värdebevis översänds efter hemkomst)

Tillägg

  • Tillägg Enkelrum: 5.500:-
  • Avbeställningsskydd Gouda 7% av resans pris
  • Reseförsäkring PLUS, ERV – hör av er för prisuppgift

 

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

 

 

 

 

 

DELA MED DINA VÄNNER:
PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum
Del i dubbelrum
25.900:-
PROJEKTLEDARE
Ann Ewaldsson
Ann Ewaldsson
ann.ewaldsson@cluberiks.se
08-20 55 00


PRELIMINÄRA FLYGTIDER

DAG
FLYG
TIDER
FLYGTID
8 okt
Stockholm - Amsterdam
09.35 - 11.35
2 h
8 okt
Amsterdam – Bilbao
14.25 - 16.30
2 h 5 min
12 okt
Bilbao – Amsterdam
17.15 - 19.20
2 h
12 okt
Amsterdam – Stockholm
20.50 - 22.55
2 h 5 min

Vi flyger med KLM, via Amsterdam. Om ni skulle vilja flyga från Göteborg eller Köpenhamn, vänligen kontakta oss för tidtabell och prisuppgift.



DAGSPROGRAM

Dag 1 • 8 oktober
Avresa från Sverige - San Sebastián

Vi lämnar Sverige under morgonen och anländer till Bilbao, Baskiens största stad, på eftermiddagen. Härifrån blir det transfer ca 10 mil österut, till San Sebastian, där vi ska tillbringa våra första dagar. När vi närmar oss kan vi skymta Biscaya. Så heter ju havet här vid den spanska nordkusten och den franska västkusten.

San Sebastián, Donostia på baskiska, påminner lite om Rio de Janeiro med sina bågformade sandstränder, bergen runtom med utsikt ned mot staden – och till och med en Kristusfigur på kullen mitt i staden. Men här stannar likheterna. San Sebastián är en modest och charmig medelstor stad, mer gemytlig och framförallt mycket europeisk. Den stora filmfestivalen som hålls här varje år i mitten av september samlar dock skådespelare, regissörer och journalister från hela världen.

Det gamla stadshuset i San Sebastian, omgiven av en lummig park

Stadshuset i San Sebastian

Vi checkar in på vårt hotell, mitt i stadens hjärta, några stenkast från La Conchastranden. Lite vila och därefter en bensträckare och promenad till kvällens middagsrestaurang, Bodegón Alejandro. Det är en av San Sebastiáns populäraste restauranger bland lokalbefolkningen, en trappa ner på en av smågatorna i Gamla stan. Här äter vi en meny med förrätt, fisk- och kötträtt och kanske både en och två efterrätter. Restaurangen har inga Michelinstjärnor, även om Club Eriks tidigare gäster och resenärer nog tycker att Bodegón Alejandro borde ha en, men den har ändå ett omnämnande i Guide Michelin och beskrivs som ”ett ställe i gamla stan som ger uttryck för baskiska värderingar och traditionell högkvalitativ mat”.

Interiör på restaurant Bodegon Alejandro

Restaurant Bodegon Alejandro

Dag 2 • 9 oktober
San Sebastián

Denna dag upptäcker vi San Sebastián tillsammans, både till fots och med vår bekväma buss. Vi inleder efter frukost med en kort busstur upp på Monte Igeldo i västra delen av staden, varifrån vi har en fantastisk utsikt och överblick över staden. Här kan vi se stränderna La Concha och Ondarreta, Parte vieja, d.v.s. Gamla stan och de andra stadsdelarna, och floden Urumea som delar staden mitt itu. Därefter åker vi ner till foten av berget och ser Eduardo Chillidas verk ”Peine del Viento” (Vindkammar) från 1976, som blivit ett viktigt landmärke i naturen för alla San Sebastianbor.

Turkosblått vatten vid stranden i San Sebastian, Spanien.

San Sebastian, Spanien

Därefter till Gamla stan där vi promenerar till fots, får höra om stadens historia, besöka saluhallen, kanske ta en kopp kaffe på något av kaféerna. Vi vandrar över floden till den östra delen av centrala San Sebastián, som heter Gros. Här ligger det nya konsert- och kongresshuset ”Kursaal”, ritat av Rafael Moneo (invigt 1999), och den östligaste av de tre stränderna i San Sebastián, Zurriola, där surfarna håller till – året runt.

Under turen blir det tid för att äta lunch på egen hand.

Vi återsamlas ca 19.00 och ägnar kvällen åt en kulinarisk upplevelse, något som San Sebastián är känt för bland matintresserade besökare (förutom sina många Michelinstjärnor) – vi går en barrunda i Gamla stan. Det kallas ”txikiteo” på baskiska – att gå från bar till bar, äta en pintxo (tapa) eller två, ta ett glas vin eller öl, eller den lokala cidern, och testa sig fram bland läckerheterna. Barerna i Gamla stan i San Sebastián tävlar med varandra om att presentera de läckraste uppläggningarna. Vissa specialiserar sig på en viss typ av pintxo, t.ex. ansjovis, skaldjur, svamp eller grillad anklever, eller bara en bit grillad oxfilé på en brödbit. Allt är fräscht och vällagat. Var beredd på en del stök och trängsel, detta är ett folknöje för lokalbefolkning såväl som för turister.

Aptitretande pinxtos

Aptitretande pinxtos

Spanska Pinxtos

Pinxtos

Dag 3 • 10 oktober
San Sebastián - Bilbao

Efter frukost och utcheckning tar bussen oss ut på den vackra och böljande landsbygden, där vingårdarna ligger tätt. Här produceras framför allt det baskiska vinet txakoli, ett lätt, ibland bubbligt vin med hög syra och ganska låg alkoholhalt. I Baskien dricks txakoli med förkärlek till pintxos, så det är högst sannolikt att vi har provat det. Under förmiddagen gör vi en vinprovning och får lära oss om tillverkningen. Txakoli tillverkas, förutom i Baskien, även i grannregionen Kantabrien och norr om Búrgos i norra Spanien, samt i Chile. Vårt mål är Hiruzta Bodega, som ligger strax utanför Hondarribia, gränsstad med Frankrike.

Gröna vindruvor

Vindruvor Baskien

Därefter väntar resans kulinariska höjdpunkt i utkanten av San Sebastián. Legendariska Restaurante Arzak var den första restaurangen i Spanien att belönas med tre stjärnor i Guide Michelin. Här tillbringar vi eftermiddagen till bords över en lång och sen lunch med många vackra rätter och fantastisk service. Juan Marí Arzak är nestorn i det moderna baskiska köket och mannen som startade vågen av kulinariskt experimenterande och att utveckla Baskiens rika mattraditioner till ett kök som kan mäta sig med världens främsta. 1966 tog han över sin mammas familjerestaurang, i huset där Arzak fortfarande ligger. 1989 fick han sin tredje Michelinstjärna. Idag driver han Arzak tillsammans med dottern Elena, även hon prisbelönt kock som bland annat fått pris i Sverige som ”världens bästa fiskkock”.

Juan Marie och Elena Arzak i köket till sin restaurang Arzak

Juan Mari och Elena Arzak.

Vi äter en avsmakningsmeny med utvalda viner i egen avdelning på andra våningen. Innan vi sätter oss till bords får vi eventuellt göra ett kort besök i köket.

Vackert upplagd rätt på restaurang Arzak i Baskien, Spanien.

Restaurang Arzak

Spektakulär dessert på restaurang Arzak i Baskien, Spanien.

Restaurang Arzak

Efter denna speciella matupplevelse är det skönt att låta sig transporteras med buss västerut, till Bilbao. Vi åker hela tiden nära kusten men ser inte havet på grund av det starkt kuperade landskapet med gröna berg och dalar, där små hus och gårdar klättrar längs sluttningarna med äppelodlingar och betande får. Vi checkar in på vårt hotell och därefter är kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 4 • 11 oktober
Bilbao

Bilbao har genomgått en fantastisk omvandling och förnyelse sedan varvskris och industrinedläggningar på 1970- och 80-talet. Det började med Guggenheimmuséet 1997 och Zubizuribron över floden Nervion (ritad av Santiago Calatrava, Turning Torsos skapare) och har fortsatt sedan dess. Idag är den gamla hamn- och industristaden en spännande mix av kultur och konst, djärv arkitektur och historiskt intressanta miljöer – Bilbao har 700 år ”på nacken”. Efter frukost beger vi oss ut på en sightseeing av Bilbao, till fots, bl a till den historiska delen av staden, Casco Viejo. Här promenerar vi i de trånga gränderna, ser den stora katedralen, besöker den nyrenoverade saluhallen och tar kanske en kopp kaffe på något av kaféerna. Eftermiddagen är på egen hand för att ge möjligheter till egna upptäckter. Färdledaren hjälper den som vill hitta en lunchrestaurang och orientera sig med kartans hjälp. Det är lätt att hitta i Bilbao och vårt hotell ligger inom gångavstånd från Gamla stan.

Färgglada byggnader längs floden Nervion som rinner genom Bilbao, Spanien.

Bilbao, Spanien

Gatubild i Bilbao, Spanien.

Bilbao, Spanien

Resans sista middag äter vi på anrika Café Iruña, invid den lilla parken Jardines de Albia. Iruña är det baskiska namnet på Pamplona, grannregionen Navarras huvudstad, och Café Iruña har varit en populär samlingsplats med bar och restaurang för Bilbaoborna sedan 1903. Miljön är klassisk. Här äter vi en traditionell meny med charkuterier, fisk, kött och efterrätt, och gott vin därtill.

Interiör från Cafe Iruna i Bilbao

Restaurant Cafe Iruna

Dag 5 • 12 oktober
Bilbao - hemresa till Sverige

Resans sista dag. Efter en lugn frukost promenerar vi oss till det spektakulära Guggenheimmuséet vid floden Nervions strand. Här får vi en guidad tur (på engelska) bland konstverken och i den intressanta miljön. Museo Guggenheim Bilbao ritades av den amerikanske arkitekten Frank Gehry och invigdes 1997 – som systermuseum till muséet i New York. Idag finns Guggenheimsystrar även i Venedig och Abu Dhabi, men ingen med så djärv arkitektur som muséet i Bilbao.

Guggenheimmuseet i Bilbao i kvällsljus

Guggenheimmuseet i Bilbao

Blomsterhunden utanför Guggenheim i Bilbao, Spanien.

Utanför Guggenheim, Bilbao.

Vi äter även lunch här på muséet, på deras trevliga restaurang Bistro Guggenheim.

Avslutningsvis hämtar vi bagaget på hotellet och beger oss iväg till flygplatsen för hemresa.

Tack för denna gång – Hasta luego, eller kanske snarare Gero arte, som man säger i Baskien.

DELA MED DINA VÄNNER:

HX Hurtigruten Expeditions

HX Hurtigruten Expeditions

Klassiska Hurtigruten har trafikerat Norges kust sedan 1893, och sedan 1896 har rederiet utvecklat sin inriktning till att även innefatta expeditionskryssningar till avlägsna hörn runt om i världen.

Expeditionskryssningar riktar sig till personer som har ett stort intresse för djur och natur. Ombord finns inga ”klassiska” kryssningsattribut som poolområden, kasino, shower och liknande utan under denna resa är det den storslagna naturen som spelar huvudrollen. Livet ombord handlar om vilsamma dagar, vackra vyer, god mat och inspirerande kunskap. Lägg dessutom till spännande landstigningar.

Utbildat expeditionsteam ombord

För att du som gäst ska få ut mesta möjliga av din kryssning och de resmål som besöks, finns handplockade experter ombord som håller föreläsningar inom en mängd olika ämnen och guidar under landstigningarna. De tar dig med på turer i kajaker och expeditionsbåtar så att du kommer natur- och djurliv så nära som möjligt – från Arktis orörda vildmark och Galápagosöarnas endemiska fauna, till Antarktis pingviner. 

Med forskare ombord och det mest omfattande vetenskapsprogrammet i branschen får du som gäst lära dig mer om naturen på destinationerna, och även bidra till viktig forskning.

Utsökt mat

HX Hurtigruten Expeditions mästerkockar låter sig inspireras av regionen och tillagar utsökt mat av lokala råvaror. I de smakfullt inredda restaurangerna serveras sedan rätter med allt från fisk och skaldjur av högsta klass till kött och växtbaserade alternativ.

På alla expeditionskryssningarna ingår förmåner som gratis öl och vin till måltiderna, gratis Wi-Fi och en aktivitet i varje hamn som angörs – och inga extra skatter eller dricks tillkommer.

Passagerkapacitet:
Tonnage:
Längd:


DELA MED DINA VÄNNER:
Anna Henningsson, Club Eriks värd och sommelier på mat- och vinresor.

Anna Henningsson

Anna Henningsson växte upp i Vimmerby, där hon under många år arbetade som skådespelare på Astrid Lindgrens Värld. Förutom skådespeleriet har hon har dessutom hunnit med att arbeta som bl.a. krögare, lärare och hovmästare.

Idag är Anna bosatt i Stockholm och driver sedan 2021 sitt egna företag, Sommelierskan. Anna är utbildad på Vinkällan Dryckesutbildningar där hon tog sommelierexamen 2012 och hösten 2016 skrev hon dessutom WSET3, som är en internationellt gångbar sommelierexamen. Hennes mål är att hålla lärorika och lättsamma vinprovningar som passar ”alla” – provningar och vinresor med glimten i ögat helt enkelt.

Anna är sommelier på Club Eriks gruppresor med fokus på mat och vin. Än så länge går resorna till olika resmål inom Europa men tanken är att även mer långväga resor ska kunna erbjudas.

Melia Bilbao 4*+

Adress

Lehendakari Leizaola 29,
Bilbao

Telefon +34 944 28 00 00
Besök hotellets hemsida

Centralt beläget hotell, ett stenkast från floden Nervión och en kort promenad från Guggenheimmuseet.
Modern inredning och många faciliteter för att göra vistelsen så angenäm som möjligt.

DELA MED DINA VÄNNER:

 

 

 

Avreseort*

Stockholm

Resdatum*

8 oktober 2024 - 12 oktober 2024

Resenär 1

Observera att namnen måste stavas som i passet, tilltalsnamn med versaler!



Kopiera uppgifter till nästa resenär

Pris per person

Om du reser ensam måste enkelhytt-/enkelrumstillägg under tillägg kryssas i (även om det bara är en förfrågan)

Del i dubbelrum: 25.900:-

  • Tillägg Enkelrum: 5.500:-
  • Avbeställningsskydd Gouda 7% av resans pris
  • Reseförsäkring PLUS, ERV – hör av er för prisuppgift

 

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

 

 

 

 

 

Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via vanlig postgång
Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via epost
Ja, jag godkänner Club Eriks särskilda villkor*
Jag har tagit del av information om GDPR hos cluberiks.se

Liknande resor