En upplevelse i samarbete med Sveriges största och ledande matmagasin Allt om Mat.

När höstdimmorna lägger sig som en slöja över slätter och kullar i Piemonte i nordvästra Italien är vinet skördat. Det är då svamparna under jorden växt till sig och tryffeljägarna ger sig ut på jakt med sina tränade och doftkänsliga hundar. Vi fokuserar på den vita Alba-tryffeln, en av världens dyraste och mest eftertraktade matingredienser, och på vinerna från Barolo och Barbaresco.

Vi tillbringar först två dagar i Turin, Piemontes gamla huvudstad och njuter av strövtåg i de vackra historiska kvarteren, gör ett besök på Eataly – den fantastiska matmarknaden och dricker en bicerin. Därefter följer två dagar i Alba-trakten med tryffelletning, den berömda tryffelmarknaden och vinprovning. Under hela vistelsen hänger vi oss åt goda måltider. Det blir en blandning av Slow-food-cooking – rörelsen uppstod här under 1980-talet som en reaktion till “fast-food” – nytt och modernt eller traditionellt, men hela tiden oerhört vällagat och med regionens råvaror i fokus, vare sig det är på en krog med eller utan Michelin-stjärnor.

Kort sagt en upplevelse för den som älskar god mat och Italien.

Resan är under produktion. Mer information följer inom någon månad.


DELA MED DINA VÄNNER:

DATUM

Från 1 oktober 2022
Till 30 november 2022

PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum

Avreseort

 • Stockholm
PROJEKTLEDARE
Ann Ewaldsson
ann.ewaldsson@cluberiks.se
08-20 55 00

I priset ingår

 • Vår värd och ciceron Mikael Nilsson
 • Flyg Stockholm – Milano/Linate t/r, inkl. idag kända skatter/avgifter
 • 2 nätter på 4* NH Hotel Carlina i Turin, del i dubbelrum
 • 2 nätter på 4* Hotel Somaschi (eller likvärdigt) i Cherasco, del i dubbelrum
 • Frukost dagligen
 • Middag på enstjärnig restaurang i Turin, inkl. dryck
 • Lunch på enstjärniga Casa Vicina, inkl. dryck
 • Lunch på enstjärniga Dolce Stil Novo, inkl. dryck
 • Middag på tvåstjärniga Antica Corona Reale, inkl. dryck
 • Utöver måltiderna på stjärnkrogar dessutom ytterligare två luncher och en middag, inkl. dryck
 • Besök på historiskt kafé i Turin
 • Visning av slottet Reggia di Venaria
 • Besök på tryffelmarknaden i Alba
 • Tryffelletning med en ”trifolao” och hans hund
 • Besök på vingård i Barolo med provsmakning
 • Flygplatstransfer
 • Lojalitetsbonus på 2% av resans pris (Värdebevis översänds efter hemkomst.)

Tillägg

 • Enkelrumstillägg 3.000:-
 • Semesterförsäkring 235:- per person
 • Avbeställningsskydd 5% av resans pris
DELA MED DINA VÄNNER:
PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum
PROJEKTLEDARE
Ann Ewaldsson
ann.ewaldsson@cluberiks.se
08-20 55 00


PRELIMINÄRA FLYGTIDER

DAG
FLYG
TIDER
FLYGTID
28 okt
Stockholm - Milano / Linate
09.25 - 12.05
2 h 40 min
1 nov
Milano / Linate - Stockholm
19.05 - 21.50
2 h 45 min

Vi flyger med SAS, direkt till Milanos flygplats Linate. Om ni önskar anslutningsflyg från annan ort (tex Göteborg eller Malmö), vänligen kontakta oss för tidtabell och prisuppgift.DAGSPROGRAM

Onsdag 28 oktober
Avresa, Turin

Ankomst med flyg till Milanos flygplats Linate mitt på dagen. Vår svenska färdledare, journalisten Mikael Nilsson, reser med från Stockholm. Efter ankomst hämtas vi av en buss och åker till en lantligt belägen restaurang nära flygplatsen. På Trattoria dei Cacciatore, ”Jägarkrogen” i svensk översättning, äter vi en genuin lombardisk/milanesisk lunch i charmig, historisk miljö.

Därefter tar bussen oss de 16 milen västerut till Turin, Piemontes huvudstad och Italiens fjärde största stad vid foten av Alperna, där vi checkar in på vårt fyrstjärniga hotell, ett vackert historiskt nyrenoverat hus, eller snarare helt kvarter, i centrala Turin.

En stund på egen hand och återsamling strax före kl. 20 för en kort promenad till kvällens restaurang, en av Turins bästa med en stjärna i Guide Michelin. Här äter vi en specialkomponerad meny med regionala specialiteter och utvalda viner.

Vy över staden Turin i Italien.

Turin, Italien

Torsdag 29 oktober
Turin

Efter frukost går vi en promenad i centrala Turin tillsammans med vår färdledare.

Vi ser Turins vackra stadskärna, de historiska byggnaderna, folklivet, butikerna, arkaderna och de historiska kaféerna. Promenaden avrundas förstås med en kopp kaffe – på klassiska Baratti & Milano, grundat 1858, på Piazza di Castello. Eller varför inte pröva en ”bicerin”, den klassiska drycken från Turin gjord på espresso, choklad och grädde som uppfanns på 1700-talet.

Fikapaus på Baratti & Milano i Turin, Italien.

Baratti & Milano, Turin

 

En stunds fortsatt promenad i Turin och därefter förflyttar vi oss till de södra delarna av staden, till trakterna av Fiats ursprungliga bilfabrik från 1920-talet – en gång i tiden Europas största. Alldeles intill, i stadsdelen Lingotto, ligger ”Eataly”, en spännande matgalleria som kombinerar idén om en modern livsmedelsbutik med den traditionella italienska matmarknaden. Här finns en mängd specialbutiker med pasta, olivoljor, kryddor, ost, charkuterier, vin, choklad, kaffe m.m. av högsta kvalitet – och små matställen och barer där man kan smaka på det som säljs. Eataly är just nu på väg att etablera sig i Stockholm och finns redan i New York, Tokyo och flera italienska städer. Butiken i Turin är den första och ursprungliga, invigd 2007.

Lunchen äter vi en trappa ner, alldeles innanför vinavdelningen. Det blir en full meny på eleganta Casa Vicina, en av Turins bästa restauranger, även den med en stjärna i Guide Michelin. Goda viner, regionala specialiteter från trakten kring Turin lagat och serverat av familjen Vicina-Mazzaretto.

Casa Vicina Eataly

Kanske lite eget strosande bland Eatalys många matavdelningar härefter, innan vi gemensamt promenerar till det närbelägna nya nationella bilmuséet. Var i Italien ska ett nytt påkostat bilmuseum ligga om inte i biltillverkningens huvudstad Turin? Här får vi en guidad visning av en av museets experter. Detta museum kan verkligen rekommenderas – som en kulturupplevelse och även för dem som normalt inte är intresserade av bilar. Museet är uppbyggt utifrån idén om bilen som ett uttryck för sin samtids kultur och design, inte bara som teknik och fortskaffningsmedel.

Efter bilmuséet tar vi oss på sena eftermiddagen tillbaka till hotellet. Torsdagskvällen är fri för egna upptäckter i Turin, Vår färdledare tipsar gärna om intressanta kvarter och bra restauranger.

Fredag 30 oktober
Cherasco

Efter frukost och utcheckning tar vi oss med buss ett antal kilometer utanför Turins stadskärna för en halvdags besök på en av Turins och Italiens stoltheter, det kungliga slottet Reggia di Venaria med park och trädgårdar, som tillsammans med andra kungliga barockbyggnader i Turin med omnejd är ett av Unescos världsarv, upptaget på listan 1997. Här får vi en guidad visning och möjlighet att se några av de intressanta temporära och fasta utställningarna i detta praktfulla palats. Vi äter en god lunch på slottets topprestaurang ”Dolce Stil Novo” där den prisbelönte krögaren Alfredo Russo, 2004 utnämnd till Italiens bästa unga kock, bestämmer menyn. Restaurangen har en stjärna i Guide Michelin.

Reggia Di Venaria

På sena eftermiddagen lämnar vi Turin och styr färden mot landsbygden i Langhe och Roero, ungefär 8 mil söderut, där så mycket av råvarorna till Piemontes matkultur kommer från. De runda kullarna omkring staden Alba är miljön för vinodling av hög kvalitet. Här framställs några av Italiens bästa röda viner, Barolo och Barbaresco. Här växer den sällsynta vita Alba-tryffeln under jord, här gör man världens bästa choklad och nougat. Här är man så stolt över sitt ursprung och sina produkter att man nästan glömt bort marknadsföring och PR. Piemonte är fortfarande relativt oupptäckt – även bland italienarna själva.

Landsbygden i Piemonte, Italien.

Piemonte, Italien

 

Kvällens middag äter vi på vårt fyrstjärniga hotell, strax utanför Alba.

Lördag 31 oktober
Barolo, Alba

På lördagen får vi möjlighet att uppleva den vackra naturen i södra Piemonte – av kullar och dalar, vinodlingar och den historiska huvudorten Alba med sin berömda tryffelmarknad och butiker med traktens specialiteter.

Efter frukost tar vi oss med buss till byn Barolo, som har gett vindistriktet dess namn, där vi får träffa en ”trifolao” och hans hundar. De tar oss med ut i naturen, bland vinodlingar och skogsdungar, och vi får en förevisning av hur det går till att leta efter och hitta denna sällsynta och eftertraktade svamp – tuber magnatum pico på latin eller helt enkelt; vit Alba-tryffel.

Hundar tränade för tryffelletning, och dess husse, i Piemonte i Italien.

Tryffelletning på G

 

Efter denna annorlunda upplevelse åker vi till tryffelmarknaden i Alba, vid Via Vittorio Emanuele nr 19 i den gamla delen av stan. Där besöker vi den berömda marknaden, inrymd i ett stort tält där dyrgriparna säljs och beskådas – av turister, specialister, gourmeter och investerare.

Den vita tryffeln från Alba är sannolikt en av de dyrbaraste matingredienser som finns. Varför, vad den kostar för dagen och hur man väljer rätt har vi fått lära oss av vår tryffeljägare. Räkna med trängsel för nu pågår den 88:e Internationella Tryffelfestivalen i Alba.

Tryffel i olika varianter på en marknad i Alba, Italien.

Tryffelmarknad i Alba

Efter marknaden ges tid att botanisera på egen hand i Alba och t.ex. välja ett lunchställe efter behov. Tips ges av färdledaren. Många av de charmigaste butikerna med kulinariska specialiteter ligger längs Via Vittorio Emanuele.

Vi återsamlas vid bussen sen eftermiddag för en kort transport till Barolo, kungen bland de italienska röda vinerna och även namnet på det geografiskt ganska lilla distrikt där vinet odlas, strax söder om Alba. Vilket vinhus vi besöker är inte klart i skrivande stund men det blir ett av de mest berömda. Förutom en visning av produktionen och provsmakning ges möjligheter att handla vin direkt på gården. Därefter åker vi tillbaka till vårt hotell för en stunds vila.

Vid 19.30 samlas vi åter för en kort transport någon mil västerut till den lilla orten Cervere där en av Piemontes och Italiens bästa traditionella restauranger tar emot oss. Antica Corona Reale har två stjärnor i Guide Michelin. Restaurangen har funnits sedan 1855 – huset är äldre än så. Än idag är det en man från trakten med efternamnet Vivalda som basar. Gian Piero tog över efter pappa Renzo 1993. Han har lyft den redan tidigare kända restaurangen till än större gastronomiska höjder och erhållit de finaste utmärkelser som går att få. Bl.a. utsåg den ansedda italienska guiden Gambero Rosso Antica Corona Reale till ”bästa traditionella restaurang” 2010. Efter middagen, transport tillbaka till hotellet.

Antica Corona Reale

Söndag 1 november
Hemresa

Vår sista dag i Piemonte tillåter vi oss en sovmorgon. Efter frukost och utcheckning åker vi två-tre mil österut genom vacker natur till byn som har gett namn åt Langhes och Piemontes andra stora röda vin – Barbaresco. Det är en charmfull by med fin utsikt över områdets alla vinodlingar.

Barbaresco Enotek

Ytterligare tre byar ingår i distriktet Barbaresco. I vinbutiken Enoteca Regionale del Barbaresco, som är inrymd i en gammal kyrka, finns möjlighet att handla viner från hela distriktet.

Barbaresco

Efter en promenad i byn på egen hand, kanske en kopp kaffe, rör vi oss några få kilometer norrut. Vi stannar till i byn Castagnito och äter lunch på familjeägda och populära restaurangen ”Le vigne e i falò” som ligger mitt i familjen Massuccos vinodlingar. Här serveras en komplett italiensk söndagslunch med antipasto, pasta etc. och eget vin av hög kvalitet. Därefter rör vi oss så sakteliga med bussen mot Milano och flygplatsen Linate, dit vi anländer vid 17-tiden för att flyga hem strax efter 19.

DELA MED DINA VÄNNER:

Queen Victoria

TJUSIG, VACKER & TRADITIONELL

Avnjut en äkta brittisk afternoon tea i Queen’s Room, ta del av sprakande föreställningar i teatern Royal Court eller unna dig en behandling på Royal Spa. Queen Victoria låter dig uppleva atmosfären från tiden när atlantångare dominerade världshaven. Upplev komiker, livemusik och storslagna shower med nya uppträdanden varje kväll. Varva ned och njut av utsikten uppe på pooldäck, gå på yogapass eller träna på gymmet.

I fartygets balsal anordnas det galakvällar av alla sitt slag – Black & White Gala, maskeradbal och även en livlig 20-tals galakväll! Har du någonsin fått en inbjudan till The Great Gatsby´s festligheter är det här det näst bästa i sitt slag!

Ombord finns flera bra restauranger och caféer, pooler. Cunard erbjuder matupplevelser från hela världen med bland annat flera specialrestauranger som amerikanska Smokehouse och italienska La Piazza..

FAKTA
Längd: 294 m
Tonnage: 90 746 bt
Hastighet: 24 knop
Antal gäster: 2 061
Besättning: 980
Renoverad: 2022

Passagerkapacitet:
Tonnage:
Längd:


DELA MED DINA VÄNNER:

Golden Palace, Turin

Adress

Via Dell'Arcivescovado 18,
10121 Turin, Italien

Telefon +39 011 5512111
http://www.goldenpalacetorino.com

Ett modernt 5-stjärnigt hotell i Turins gamla stadskärna. Inredningen är inspirerad av 2006 års olympiska spel.

Hotel I Somaschi 4*

Adress

V Nostra Signora Del Popolo 9
Cherasco CN 12062, Italien

Telefon +39 0172 488482

Hotellet är inrymt i ett gammalt ombyggt kloster, i den lilla staden Cherasco, med utsikt över kullar & berg.
Här finns en stor trädgård, restaurang och andra faciliteter. Gratis wifi på hotellet.

DELA MED DINA VÄNNER:

Avreseort*

Stockholm

Resdatum*

1 oktober 2022 - 30 november 2022

Resenär 1

Observera att namnen måste stavas som i passet, tilltalsnamn med versaler!Kopiera uppgifter till nästa resenär

Pris per person

Om du reser ensam måste enkelhytt-/enkelrumstillägg under tillägg kryssas i (även om det bara är en förfrågan)

:

 • Enkelrumstillägg 3.000:-
 • Semesterförsäkring 235:- per person
 • Avbeställningsskydd 5% av resans pris
Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via vanlig postgång
Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via epost
Ja, jag godkänner Club Eriks särskilda villkor*
Jag har tagit del av information om GDPR hos cluberiks.se

Liknande resor

En smakrik upplevelse på Höga Kusten


23 - 26 augusti 2022 | Höga Kusten i Ångermanland

Vår resa tar oss längs Ångermanälvens dalgång upp mot Höga Kusten för att uppleva allt som gör denna landsända så fantastisk. Vi bor i vackra omgivningar och på Höga Kustens gastrohotell på Ulvön, äter fantastiska middagar med lokalt producerade råvaror och får uppleva traditioner som är unika för området – allt med personlig omtanke.

Kulinariska Baskien – fantastisk mat & vin


4 - 8 oktober 2022 | Baskien i norra Spanien: Bilbao & San Sebastian

Det högsta antalet Michelinstjärnor per capita i Europa hittar man i den spanska delen av Baskien. Här är kokkonsten uråldrig, köket modernt och experimentellt och tillgången till råvaror från hav och land fantastisk. Vi äter lunch med avsmakningsmeny på Arzak i San Sebastian, som har tre stjärnor i Guide Michelin, går en barrunda med pinxtos och besöker Guggenheimmuseet i Bilbao.

Kulinariska Baskien – fantastisk mat & vin


11 - 15 oktober 2022 | Baskien i norra Spanien: Bilbao & San Sebastian

Det högsta antalet Michelinstjärnor per capita i Europa hittar man i den spanska delen av Baskien. Här är kokkonsten uråldrig, köket modernt och experimentellt och tillgången till råvaror från hav och land fantastisk. Vi äter lunch med avsmakningsmeny på Arzak i San Sebastian, som har tre stjärnor i Guide Michelin, går en barrunda med pinxtos och besöker Guggenheimmuseet i Bilbao.