Vi startar denna resa med en övernattning i Bergen, som ligger vackert beläget som en port till de berömda fjordarna. Bergen är Norges näst största stad och med norska mått mätt en stor stad, men med härlig småstadscharm. Här bjuds på en perfekt kombination av kultur, historia och spännande stadsliv. Läget bland sju berg och fjordar adderar dessutom till en makalös naturupplevelse.

Efter en övernattning startar vi  vår spännande kryssning där vi besöker en rad olika karismatiska kustsamhällen längs den norska kusten, på väg norrut till den mytomspunna ögruppen Svalbard. Ombord njuter vi av livet på vårt fint designade fartyg MS Trollfjord, som renoverades med bästa tänkbara material under 2022

Vi besöker Åndalsnes med sitt ståtliga fjäll och Norges äldsta fiskesamhälle, Træna. Vi fortsätter till Reine på Lofotens spets samt Tromsø – Porten till Arktis. Innan vi lämnar norska kusten stannar vi till i Honningsvåg som fungerar som porten till Nordkap och även känd som Europas nordligaste punkt. På vår väg mot Longyearbyen passerar vi Bjørnøya, den sydligaste ön i Svalbards övärld. När vi kommer till Longyearbyen väntar spännande äventyr!

 

Karta på resrutten med Svalbardexpressen


DELA MED DINA VÄNNER:

DATUM

Från 23 augusti 2024
Till 2 september 2024

PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum

Polar Outside -
mellandäck/nedre däck
58 900:- (tidigare 64 900:-)
Artic Superior -
övre däck/mellandäck
66 900:- (tidigare 74 900:-)

Avreseort

 • Stockholm
PROJEKTLEDARE
Josefine Stenberg
Josefine Stenberg
josefine.stenberg@cluberiks.se
08-20 55 00

I priset ingår

 • Club Eriks färdledare
 • Flyg från Arlanda – Bergen // Longyearbyen – Arlanda t/r inkl. alla idag kända skatter och avgifter
 • 1 hotellnatt i Bergen inkl. frukost
 • 7 nätterskryssning ombord på MS Trollfjord
 • Helpension ombord inkl. öl, vin, läsk, sprit under måltider samt under barens öppettider
 • Obegränsad mängd mineralvatten, te och kaffe
 • Eftermiddagsfika i 1893 Bar
 • WiFi
 • Dagliga föreläsningar, fototips och hantverkskurser
 • Hamnavgifter och skatter
 • 2 hotellnätter i Longyearbyen inkl. frukost
 • Utflykt: Camp Barentz Wilderness Evening
 • Utflykt: Hybriddriven katamarantur med MS Bard
 • Alla transfers enligt program
 • Club Eriks lojalitetsbonus 2% av resans pris

Tillägg

 • Enkelhyttstillägg: På förfrågan
 • Avbeställningsskydd Gouda: 7% av resans pris
 • Semesterförsäkring ERV
DELA MED DINA VÄNNER:
PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum
Polar Outside -
mellandäck/nedre däck
58 900:- (tidigare 64 900:-)
Artic Superior -
övre däck/mellandäck
66 900:- (tidigare 74 900:-)
PROJEKTLEDARE
Josefine Stenberg
Josefine Stenberg
josefine.stenberg@cluberiks.se
08-20 55 00


KARTA

PRELIMINÄRA FLYGTIDER

DAG
FLYG
TIDER
FLYGTID
23 aug
Stockholm - Bergen
12.30 - 13.50
1h20
02 sep
Longyearbyen - Oslo
16.55 - 19.50
2h55
02 sep
Oslo - Stockholm
21.10 - 22.05
0h55

VI flyger med SAS! Säg till om ni önskar uppgradera ert flyg till SAS Plus eller önskar avresa från annan ort!


KRYSSNINGSSCHEMA

DAG
HAMN
ANKOMST
AVGÅNG
24 aug
Bergen
-
-
25 aug
Åndalsnes
-
-
26 aug
Træna
-
-
27 aug
Reine
-
-
28 aug
Tromsø
-
-
29 aug
Honningsvåg
-
-
30 aug
Till havs (runt Bjørnøya)
-
-
31 aug
Longyearbyen, Svalbard
-
-
DELA MED DINA VÄNNER:

KARTA

DAGSPROGRAM

Dag 1 • 23 aug
Avresa till Bergen

Välkommen till Norge! Idag anländer vi i Bergen, en vacker stad på den norska västkusten. Här kan vi beundra de majestätiska fjälltopparna som omger staden och har gjort att Bergen kallas ”staden mellan de sju fjällen”, när vi åker vår gemensamma transfer till vårt hotell som vi kommer att bo på under natten. Efter vi har checkat in på hotellet så tar färdledaren med de som önskar på en liten stadspromenad.

Mysig gata i Bergen, Norge.

Bergen, Norge

Kvällen är fri för egna aktiviteter!

Dag 2 • 24 aug
Bergen

Efter en god natts sömn och en välsmakande frukost har vi lite egen tid att utforska Bergen innan det är dags att checka ut och åka till hamnen för att checka in på MS Trollfjord.

Väl ombord på fartyget träffar vi fartygets kustteam som fungerar både som värdar och guider när vi reser längs den norska kusten till Svalbard. Vi lär känna våra medresenärer och gör oss hemmastadda ombord på vårt nya hem till havs. Vi njuter av vår första måltid ombord och ser hur de färgglada byggnaderna på kajen försvinner i horisonten när fartyget sätter kurs mot Norska havet.

Vackra färgglada hus i stadsdelen Bryggen i Bergen, Norge.

Bergen, Norge

Dag 3 • 25 aug
Åndalsnes

Vårt första stopp blir Åndalsnes, en ort belägen längs Isfjorden i slutet av Romsdalsfjorden. Vi lägger till nära stadskärnan under morgonen och får möjlighet att utforska det pittoreska kustsamhället med omkring 2 000 invånare.

Mellan 1838 och 1964 fungerade Åndalsnes som administrativt centrum för den tidigare kommunen Grytten. Under den här perioden fick orten återuppbyggas till följd av en attack under andra världskriget. Idag är Åndalsnes en av Norges mest natursköna platser, men samtidigt en modern ort med sin egen lokaltidning.

Åndalsnes verkliga höjdpunkt är fjällen som höjer sig över staden. Upplev det norska friluftslivet under en rad aktiviteter, bland annat en vandring till utsiktsplatsen Rampestreken.

Om du föredrar en mer avkopplande aktivitet kan vi göra en tur med Romsdalgondolen eller resa längs Trollstigenpasset med buss. Under dagen får vi njuta av vyerna över Isfjorden, Romsdalsfjorden och omgivande fjäll, oavsett vilken aktivitet vi än väljer.

Vacker vy över Åndalsnes i Norge

Åndalsnes, Norge

Dag 4 • 26 aug
Træna

Under morgonen reser vi längs Helgelandskusten. När vi ser öarna i horisonten vet vi att vi börjar närma oss vår nästa destination – Træna! Det är en ögrupp strax ovanför polcirkeln, 33 sjömil nordväst om fastlandet. Ögruppen består av 500 öar, kobbar och skär, men bara fyra av Trænas öar är bebodda året runt. Regionen är fridfull och har ett spännande fågelliv på de öde kobbarna.

Den norska ögruppen har, trots sin ringa storlek, en lång historia. Här har arkeologiska fynd gjorts som pekar på att öarna varit bebodda sedan stenåldern. Några av fynden har hittats i en av grottorna på ön Sanna, som nu fungerar som spelplats för en årlig musikfestival.

Tillbringa eftermiddagen i ett av Norges äldsta fiskesamhällen. Om vädret tillåter kan vi vandra eller cykla mellan öarna. Tack vare det stora antalet havsörnar är fågelskådning en populär aktivitet. Vi kan också pröva på livet som norsk fiskare och se vad vi lyckas fånga på kroken.

Vackra vyer över Trana i Norge

Trana, Norge

När resan sedan fortsätter har vi tid att koppla av ombord. På vår resa norrut korsar vi polcirkeln och firar ögonblicket med en traditionsenlig, norsk ceremoni.

Dag 5 • 27 aug
Reine

Idag utforskar vi den världsberömda ögruppen Lofoten. Blicka ut över de branta fjällen som reser sig ur havet när vi anländer söderifrån under morgonen.

Vi lägger till i Reine, en viktig och mycket pittoresk fiskeby med anor från 1743. Landskapet, där rödmålade fiskestugor speglas i vattnet längs den klippiga kusten, är ett av de mest fotograferade i hela Norge. Strax söder om Reine vid Lofotens västra spets ligger Å, en av landets bäst bevarade fiskebyar.

Mitt i den lilla byn ligger det Norska fiskebymuseet med utställningar om fiskeindustrins roll och utveckling i Lofoten över de senaste 250 åren.

Fiskebyn Reine i Lofoten, Norge.

Lofoten, Norge

Dag 6 • 28 aug
Tromsø

Tromsø är pärla bland städerna i Nordnorge med imponerande arkitektur, moderna restauranger och världens nordligaste universitet. I Tromsø hittar man spår efter polarhistoria eftersom staden var ett naturligt stopp för upptäcktsresande på väg norrut till de arktiska regionerna.

Den tillsynes moderna staden har en lång historia med arkeologiska fynd från istiden. Stadens roll växte efter att den förklarades som handelsstad 1794, trots att den då endast hade 80 invånare. I mitten på 1800-talet blev Tromsø ett centrum för arktisk jakt och i slutet av århundradet hade staden etablerat sig som handelsplats i regionen.

Vi siktar på att lägga till här under morgonen, vilket ger oss en hel dag till att utforska denna arktiska stad och dess omgivningar. Här kan vi göra ett besök hos sälarna på upplevelsecentret Polaria, ett av världens nordligaste akvarium, där vi även kan se andra djur från de arktiska vattnen på nära håll.

Det kan även finnas möjlighet att besöka den imponerande Ishavskatedralen med de stora målade glasfönstren. I Tromsø ligger dessutom fjället Storsteinen, som man kan åka uppför med linbanan Fjellheisen för att få en oslagbar utsikt över staden, fjällen och fjordarna.

Vackra Ishavskatedralen i Tromsö, Norge

Ishavskatedralen, Tromsö

Dag 7 • 29 aug
Honningsvåg

Under förmiddagen anländer vi till Honningsvåg, den nordligaste staden på det norska fastlandet. Honningsvåg förklarades som stad först 1996 och är fortfarande en av de minsta i Norge.

Strosa runt fritt och passa på att ta en titt på Honningsvågskyrkan från 1885 – den äldsta byggnaden i området. Köp med lokal konst från galleriet Once Upon A Dream eller stanna till på Artico Ice Bar för ett glas eller två.

Isbaren Artico i Honningsvåg, Norge

Ice Bar Artico, Honningsvåg

Honningsvåg fungerar även som porten till Nordkap, även känd som Europas nordligaste punkt. Platån reser sig 307 meter över havet och är belägen drygt 1 600 kilometer söder om den geografiska nordpolen. Blicka ut över havet från de höga klipporna och se hur vågorna kraschar in mot stenarna nedanför.

Längst upp på en av klipporna finns den ikoniska jordglob där många besökare passar på att ta en selfie. Efter en selfie rekommenderas ett besök på Nordkapphallen, där kan man se en rad olika utställningar och en kortfilm om platsens historia.

ikoniska jordgloben på klipporna vid Nordkap

Nordkap, Norge

När vi lämnar Honningsvåg kan vi se den dramatiska vyn över platån även ute från vattnet. Vi fortsätter sedan längre ut på Barents hav, bort från det norska fastlandets kust.

Dag 8 • 30 aug
Till havs (runt Bjørnøya)

Bjørnøya, den sydligaste ön i Svalbards övärld, ligger halvvägs mellan det norska fastlandet och Spetsbergen. Vi utforskar denna otillgängliga plats från fartyget under eftermiddagen – en prolog till vårt äventyr på Svalbard.

När vi ser ön kanske vi noterar bristen på träd och buskar. Den har begränsad växtlighet och marken täcks oftast bara av ett lager mossa och lavar. De få växter som finns får sin näring från det fågelliv som häckar på havsklipporna. Ha kameran redo för att fotografera alkekungar, lunnefåglar, tretåiga måsar och stormfåglar som flyger över de dramatiska klipporna tillsammans med många andra sjöfåglar.

Trots att den heter ”Björnön” är öns enda inhemska däggdjur fjällräven. Ön fick sitt namn av att en isbjörn sågs simma i de omgivande vattnen, men det är en ovanlig syn såhär långt söderut.

Ombord på fartyget lär vi oss mer om Bjørnøya under föreläsningar om regionens polarhistoria. Kanske får vi höra mer om expeditionerna som ledde till öns upptäckt och de anspråk som olika länder senare gjorde på ön. Vi får också veta mer om områdets strategiska vikt och Bjørnøyas roll under andra världskriget.

När vi lämnar Bjørnøya kan vi fortsätta njuta av MS Trollfjords olika bekvämligheter, som bastun eller gymmet.

Dag 9 • 31 aug
Longyearbyen

Idag anländer vi till Svalbards skärgård och tar oss upp till Spetsbergen, den största av de tre huvudöarna. Magnifika bruna och gröna berg reser sig och krusar upp från den högarktiska tundran medan floder av snösmältning sipprar genom dalens slätter och glittrar under sommarsolen. Ta en stund att bara njut av att vara här och nu! Vi är på en latitud mer än 78°N och under 1 500 kilometer från själva nordpolen. Luften är frisk och ren, och den övergripande temperaturen på sommaren är mild tack vare en varm gren av Golfströmmen.
Vi går av fartyget vid Longyearbyen, vilket är den största bosättningen på Svalbard och utnämnd som världens nordligaste bosättning. Hem till cirka 2 000 invånare från hela världen, växte det ursprungligen upp som en kolgruvekoloni 1906. Idag är det ett nav för äventyrsresenärer, såväl som forskare och ingenjörer knutna till lokala forskningsprojekt, som det berömda Global Seed Vault .
Färgglada hus i Longyearbyen, Svalbard

Longyearbyen, Svalbard Foto: Genna Roland

Efter transfer och incheckning på vårt hotell beger vi oss på kvällen till Camp Barentz, som ligger vid foten av Breinosaberget, för en sann Svalbardsvildmarksupplevelse. Här njuter vi av middag i en mysig trästuga och kanske till och med provar lite bidos – en traditionell, hemlagad samisk gryta med långsamt tillagat renkött och grönsaker. Vi njuter av vår efterrätt utomhus runt lägerelden, kanske under midnattssolen. Vi avslutar dagen med att beundra bergen när vi åker tillbaka till hotellet i Longyearbyen.

Dag 10 • 1 sep
Longyearbyen

Efter frukosten beger vi oss ut på ett miniäventyr ombord på hybriddrivna katamaranen MS Bard. Vi får ut det mesta av sommarklimatet med en tur på vattnet i Spetsbergens storslagna landskap vid Billefjorden och Nordenskiöldbreen. MS Bard är en banbrytande ny katamaran för dagskryssningar. När katamaranen närmar sig glaciärer, vilda djur eller bosättningar, kommer den att köras tyst på elektrisk framdrivning. Detta, tillsammans med dess specialdesignade propellrar, skapar minimalt med buller och vibrationer för att inte störa det arktiska djurlivet. Tidigt på säsongen kan det fortfarande vara is i Billefjord. Genom att byta till båtens elmotor följer vi försiktigt och tyst iskanten, på jakt efter sjöfåglar, valrossar och sälar. Vi kommer också att kunna njuta av utsikten över den vackra och vidsträckta glaciären Nordenskiöld.

Sälbebis på isen

Längs vägen kan vi beskåda den övergivna sovjetiska kolgruvestaden Pyramiden i fjärran, så uppkallad efter formen av ett närliggande berg. Även om det var en spökstad i många många år har det nyligen gjorts försök att återbefolka området. MS Bard kommer också att segla förbi Svenskhuset, den äldsta stående byggnaden på Spetsbergen. När vi beundrar utsikten över fjorden, glaciären, bergen och den arktiska floran i blom, tar vi oss tillbaka till Longyearbyen på MS Bard för att tillbringa kvällen på vårt hotell.

På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellets restaurang!

Dag 11 • 2 sep
Hemresa från Longyearbyen

Efter en god natts sömn har vi en ledig morgon / förmiddag på hotellet och i dess omgivningar. Vi checkar ut men äter en gemensam lunch på hotellets restaurang innan vi beger oss mot flygplatsen för att flyga hem till Sverige igen. Efter en mellanlandning i Oslo landar vi återigen i Sverige sen kväll.

Stort tack för denna gång!

DELA MED DINA VÄNNER:

MS Trollfjord

MS Trollfjord är uppkallat efter den dramatiska fjorden Trollfjord i Lofoten. Fartyget har bekväm inredning och moderna faciliteter, med mycket norska trä- och stenmaterial.

Bland konstverken märks originalmålningar från det gamla Hurtigrutenskeppet Harald Jarl. Soldäcket ligger på däck 9. Ovanför bogen hittar du en stor panoramasalong i två våningar, med enorma fönster som släpper in det naturliga ljuset och ger dig en häpnadsväckande utsikt.

Vad som ingår i Hurtigrutens kryssningsfartyg MS Trollfjord:

 • Tvåvånings panoramasalong
 • Barer
 • Kafé
 • Bibliotek
 • Restaurang
 • Separat À la carte-matsal
 • Lekrum
 • Bastu
 • Gym
 • Butik

FAKTA
Byggt år 2002
Passagerarkapacitet 822
Bäddar 640
Bilkapacitet 35

 

Passagerkapacitet:
Tonnage:
Längd:


DELA MED DINA VÄNNER:
DELA MED DINA VÄNNER:

Avreseort*

Stockholm

Resdatum*

23 augusti 2024 - 2 september 2024

Resenär 1

Observera att namnen måste stavas som i passet, tilltalsnamn med versaler!Kopiera uppgifter till nästa resenär

Pris per person

Om du reser ensam måste enkelhytt-/enkelrumstillägg under tillägg kryssas i (även om det bara är en förfrågan)

Polar Outside -
mellandäck/nedre däck
: 58 900:- (tidigare 64 900:-)
Artic Superior -
övre däck/mellandäck
: 66 900:- (tidigare 74 900:-)

 • Enkelhyttstillägg: På förfrågan
 • Avbeställningsskydd Gouda: 7% av resans pris
 • Semesterförsäkring ERV
Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via vanlig postgång
Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via epost
Ja, jag godkänner Club Eriks särskilda villkor*
Jag har tagit del av information om GDPR hos cluberiks.se

Liknande resor

Världens vackraste fjordlandskap längs norska kusten med HAVILA


7 - 13 maj 2024 | Norrgående: Norska kusten från Bergen - Kirkenes

Följ med vår fantastiska färdledare Dag Storsletten på världens vackraste kustresa. Under denna tur kryssar vi från Bergen - Kirkenes. Varje årstid har sina egna höjdpunkter och egenheter – det finns få platser där dessa variationer är så tydliga som i Norge. Om du har riktig tur kan du få uppleva samtliga fyra årstider på en och samma dag.

Världens vackraste fjordlandskap längs norska kusten med HAVILA


12 - 19 maj 2024 | Södergående: Norska kusten från Kirkenes - Bergen

Följ med vår fantastiska färdledare Dag Storsletten på världens vackraste kustresa.. Under denna tur kryssar vi från Kirkenes - Bergen. Varje årstid har sina egna höjdpunkter och egenheter – det finns få platser där dessa variationer är så tydliga som i Norge. Om du har riktig tur kan du få uppleva samtliga fyra årstider på en och samma dag.

Världens vackraste fjordlandskap längs norska kusten med HAVILA


27 september - 3 oktober 2024 | Norrgående: Norska kusten från Bergen till Kirkenes

Följ med på världens vackraste kustresa. Under denna tur kryssar vi från Bergen till Kirkenes. Varje årstid har sina egna höjdpunkter och egenheter – det finns få platser där dessa variationer är så tydliga som i Norge. Om du har riktig tur kan du få uppleva samtliga fyra årstider på en och samma dag.

Världens vackraste fjordlandskap längs norska kusten med HAVILA


11 - 17 maj 2025 | Norrgående: Norska kusten från Bergen - Kirkenes

Följ med vår fantastiska färdledare Dag Storsletten på världens vackraste kustresa. Under denna tur kryssar vi från Bergen - Kirkenes. Varje årstid har sina egna höjdpunkter och egenheter – det finns få platser där dessa variationer är så tydliga som i Norge. Om du har riktig tur kan du få uppleva samtliga fyra årstider på en och samma dag.

Världens vackraste fjordlandskap längs norska kusten med HAVILA


16 - 22 maj 2025 | Södergående: Norska kusten från Kirkenes - Bergen

Följ med vår fantastiska färdledare Dag Storsletten på världens vackraste kustresa.. Under denna tur kryssar vi från Kirkenes - Bergen. Varje årstid har sina egna höjdpunkter och egenheter – det finns få platser där dessa variationer är så tydliga som i Norge. Om du har riktig tur kan du få uppleva samtliga fyra årstider på en och samma dag.

Världens vackraste fjordlandskap längs norska kusten med HAVILA


9 - 15 september 2025 | Norrgående: Norska kusten från Bergen till Kirkenes

Följ med på världens vackraste kustresa. Under denna tur kryssar vi från Bergen till Kirkenes. Varje årstid har sina egna höjdpunkter och egenheter – det finns få platser där dessa variationer är så tydliga som i Norge. Om du har riktig tur kan du få uppleva samtliga fyra årstider på en och samma dag.

Världens vackraste fjordlandskap längs norska kusten med HAVILA


14 - 20 september 2025 | Södergående: Norska kusten från Kirkenes - Bergen

Följ med vår fantastiska färdledare Dag Storsletten på världens vackraste kustresa.. Under denna tur kryssar vi från Kirkenes - Bergen. Varje årstid har sina egna höjdpunkter och egenheter – det finns få platser där dessa variationer är så tydliga som i Norge. Om du har riktig tur kan du få uppleva samtliga fyra årstider på en och samma dag.