La belle France är mångas favoritresmål, men denna gång hoppar vi över Rivieran och Paris. Följ istället med till landets sydöstra hörn och upplev floden Rhône och dess bördiga jordbruksbygder, kulturstäder av rang med lämningar sen romartiden och välkända vindistrikt som Bourgogne och Côtes du Rhône. Längs vägen stiftar vi bekantskap med pittoreska byar, den gastronomiska högborgen Lyon, natursköna bygder och det ”vanliga Frankrike” – bortom de största turiststråken. Känn historiens vingslag i Avignon, där påven huserade under delar av 1300-talet, och i Arles, där romarna byggde en amfiteater, travbana och en badanläggning.

Rhone flodkryssning karta


DELA MED DINA VÄNNER:

DATUM

Från 19 oktober 2022
Till 27 oktober 2022

PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum

Mozart-däck A1
51.900:-
Mozart-däck Svit FULLBOKAD
56.900:-

Avreseort

 • Stockholm
PROJEKTLEDARE
Ann Ewaldsson
ann.ewaldsson@cluberiks.se
08 – 20 55 00

I priset ingår

 • Club Eriks värd
 • Flyg Stockholm – Lyon tur/retur, inkl. alla idag kända skatter & avgifter
 • 1 natt på hotell (4*) i Lyon
 • Frukost på hotellet
 • 1 middag & 1 lunch i Lyon, inkl. dryck
 • Sightseeingtur med engelsktalande lokalguide i Lyon
 • 7 nätters kryssning med Amadeus Provence, på Rhône
 • Helpension ombord (buffetfrukost, lunch, middag & ”midnight snack”)
 • Vin till middagarna + kaffe/te till lunch/middag
 • Cocktail-reception första kvällen ombord
 • Dricks till personalen ombord
 • Flygplatstransfer i Lyon
 • Lojalitetsbonus på 2% av resans pris (Värdebevis översänds efter hemkomst.)

Tillägg

 • Enkelhyttstillägg – på förfrågan
 • Avbeställningsskydd (Gouda Försäkringar) – 7% av resans pris
 • Reseförsäkring Plus (ERV) – hör av er för prisinformation

 

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

DELA MED DINA VÄNNER:
PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum
Mozart-däck A1
51.900:-
Mozart-däck Svit FULLBOKAD
56.900:-
PROJEKTLEDARE
Ann Ewaldsson
ann.ewaldsson@cluberiks.se
08 – 20 55 00Flyget är inte klart/bokat ännu.


KRYSSNINGSSCHEMA

DAG
HAMN
ANKOMST
AVGÅNG
20 okt
Lyon
-
- 22.00
21 okt
Macon
- 08.00
- 19.00
22 okt
Chalon-sur-Saône
- 01.00
- 14.30
22 okt
Tournus
- 17.30
- 19.30
23 okt
Lyon
- 07.00
- 12.00
24 okt
Avignon
- 09.00
-
25 okt
Avignon
-
- 05.00
25 okt
Arles
- 08.00
- 18.30
26 okt
Chateauneuf-du-Rhône
- 04.30
- 08.30
26 okt
Le Pouzin
- 12.30
- 14.00
27 okt
Lyon
- 08.00
-
DELA MED DINA VÄNNER:

DAGSPROGRAM

Dag 1 - 19 okt
Avresa, Lyon

Avresa från Stockholm mitt på dagen, planbyte någonstans i Europa och ankomst till Lyon tidig kväll. Efter incheckning på vårt hotell blir det en lättare middag tillsammans.

Lyon i Frankrike.

Lyon, Frankrike

Dag 2 - 20 okt
Avresa, Lyon

Romarna döpte Lyon till Lugdunum när de grundlade den här år 43 e Kr., där Rhône och Saône flyter ihop. Det är Frankrikes tredje största stad, men ståtar med titeln ”gastronomisk huvudstad”. I Gamla stan finns väldigt många byggnader i renässansarkitektur och den placerar sig på UNESCO:s världsarvslista. Lyon har varit välmående i hundratals år, med början på 1500-talet då staden fick monopol på handeln och produktion av silke av den franske kungen. Vi gör en sightseeingtur inkl. lunch, som avslutas vid fartyget MS Amadeus Provence och floden Rhône. Först serveras en cocktail och under kvällen blir det välkomstmiddag.

Lyon Frankrike

Under natten stävar vårt flytande hotell norrut i Rhônes biflod Saône, som har sin källa uppe i bergskedjan Vogeserna (Les Vosges).

Dag 3 - 21 okt
Macon

Lagom till frukost anländer vi till Mâcon i Bourgogne. Här har det funnits människor sedan kelterna anlade en hamn och en bosättning något århundrade f Kr. Staden utvecklades under Romarriket, vilket visas av den stora romerska skatt som hittades här sent 1700-tal. Om ni strosar runt på egen hand – glöm inte att promenera förbi Maison de Bois, stadens äldsta hus byggt vid slutet av 1400-talet, där de tre översta våningarna är helt i trä med snidade skulpturer av människor och djur. Vinet spelar en stor roll i staden och dess omgivningar och det är framför allt chardonnay som odlas här.

Macon Frankrike

Den som vill kan följa med rederiet på en utflykt till medeltidens mäktigaste kloster, Cluny, där Benediktinordern levde efter ett strikt regelverk. Fram till 1500-talet var klostrets kyrka den största i världen – inte ens påven i Rom kunde ståta med något mer imponerande. Mycket ligger i ruiner idag men det går fortfarande att få en känsla av klostrets storhetstid. Rederiet erbjuder även en utflykt där fokus ligger på områdets vinproduktion.

Dag 4 - 22 okt
Chalon-sur-Saône & Tournus

Första delen av dagen besöker fartyget den lilla staden Chalon-sur-Saône med rötterna i medeltiden som viktig handelsplats mellan franska vattenleder och romerska vägar. Här finns det gott om korsvirkeshus, en byggnadsstil som annars är vanligare längre norrut i t ex Alsace. Staden är också födelseplats för Nicéphore Niepce, den första som lyckades skapa en varaktig fotografisk bild, och här finns ett museum om hans arbete.

Korsvirkeshus

Här finns det också en möjlighet att följa med rederiet på en utflykt till Beaune, vinets huvudstad i Bourgogne.

Bourgogne vin

Efter lunch styr vi längre söderut igen, till Tournus, vars charmiga medeltida stadskärna är full av smala, pittoreska gränder. Här finns också en fortliknande romansk kyrka från 1000-talet.

Dag 5 - 23 okt
Lyon

Vi får ytterligare en förmiddag på oss att lära känna Lyon bättre. Med sitt strategiska läge där floderna Rhône och Saône rinner samman har Lyon lockat människor ända sedan staden grundades av romarna år 43 f Kr, som Lugdunum. Staden är Frankrikes tredje största, men räknas som dess gastronomiska huvudstad. Gamla stan har en stor koncentration av byggnader i renässansarkitektur och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Lyon har varit välmående i hundratals år, med början på 1500-talet då staden fick monopol på handeln och produktion av silke av den franske kungen.

Lyon Frankrike

Följ med på en sightseeingtur anordnad av rederiet, eller strosa runt lite på egen hand under förmiddagen. Kl. 12.00 fortsätter färden söderut. Njut av sceneriet som passerar revy längs flodbankarna och koppla av ombord.

Dag 6 - 24 okt
Avignon

Avignon är värd för dagens stopp. Staden är välkänd för många saker – Frankrikes största teaterfestival som går av stapeln här varje sommar, den gamla bron över Rhônefloden i barnvisan, men kanske framför allt för att det var här de katolska påvarna fann en tillflyktsort under 1300-talet då läget i Rom ansågs farofyllt. Staden blomstrade och befolkningen ökade efter flytten och påvepalatset, som fungerade som residens, kyrka och befästningsverk, växte sig enormt. När det var som störst täckte det 11.000 m2. Följ med på en sightseeingtur anordnad av rederiet eller upptäck Avignon på egen hand.

Avignon bro

Avignon

På eftermiddagen finns det möjlighet att följa med rederiet till Pont du Gard, akvedukten i tre våningar som byggdes av romarna på 100-talet e Kr och försåg staden Nimes med vatten. Den pittoreska staden Uzès är också värd ett besök med sina ett halvdussin höga medeltida torn, varav ett, Tour Fenestrelle, påminner om tornet i Pisa – utan lutningen.

Pont du Gard

Dag 7 - 25 okt
Arles

I arla morgonstund lämnar vi Avignon och färdas ca 50 km nedströms till en annan av pärlorna i Provence, nämligen staden Arles. Dess storhetstid infann sig under romarna, vilket många lämningar vittnar om. Här finns bl a en stor välbevarad amfiteater och en badanläggning.
Det var även i Arles som Vincent Van Gogh utvecklade sitt målande och sin färgskala och ca 200 av hans verk skapades här, bl a hans berömda solrosor.

Arles amphiteater

Arles

Den som vill följer med på rederiets promenad i staden på förmiddagen. På eftermiddagen har man möjlighet att besöka Camargue, Rhôneflodens stora delta med sin fascinerande fauna av halvvilda vita hästar, tjurar och rosa flamingos.

Camargue

Dag 8 - 26 okt
Chateauneuf-du-Rhône & Le Pouzin

Tidig morgon görs ett stopp i Chateauneuf-du-Rhône. Här kan man kliva av fartyget och följa med på en tur till “Europas Grand Canyon”, le Gorge de l’Ardèche, där 300 meter höga kalkstensklippor omger floden Ardèche.

Ardeche Gorge

Ni som stannar kvar ombord njuter av en lugn förmiddag och tar kanske en bensträckare i Le Pouzin, där ett stopp på några timmar görs. Här har människor funnits i årtusenden – i en grotta i närheten har man t o m hittat lämningar av neanderthalmänniskor.

På kvällen är det dags för kaptenens galamiddag, som en festlig avslutning på flodkryssningen.

Dag 9 - 27 okt
Lyon, hemresa

Efter frukost är vi tillbaka i Lyon och det är dags för avstigning.

Hemresa under dagen, tillbaka till Sverige. Au revoir!

DELA MED DINA VÄNNER:

Lüftner Cruises – Amadeus Provence

Amadeus Provence är ett fartyg för flodkryssningar som byggdes 2017, tar 140 passagerare och seglar enbart de franska floderna Rhône och Saône.

Fartyget är 111 m långt och 11,4 m brett. Hytterna är rymliga och bekväma, med en glasvägg ut mot omvärlden – övre delen är öppningsbar. Sviterna har en glasvägg med skjutdörrar ut mot en liten “fransk balkong”. Det finns gott om förvaringsutrymmen, liten sittgrupp och badrum med dusch. Man väljer om man vill ha en dubbelsäng eller separata sängar. Hårtork, minisafe och telefon finns också i hytterna, som är 17,5 m2 stora. Sviterna är lite större, 26,4 m2. Hytterna ligger fördelade på däck två och tre. (Det finns även hytter på första däck, men dessa har vi inte bokat upp, eftersom man där endast har ett fönster uppe vid taket och ett sämre ljusinsläpp.)

Amadeus Provence håller mycket hög klass, med sin panorama-restaurang på Strauss Deck (däck 2) och rakt ovanför finns baren med fin utsikt mot omgivningarna (på Mozart Deck). Café Vienna bjuder på österrikiska bakverk och gott kaffe. Längst fram på översta däck finns en glasomgärdad terrass – med bra utsikt och vindskydd.

Flodkryssning med stort utbud av aktiviteter

Varje dag är det musikunderhållning och andra aktiviteter såsom föreläsningar om aktuella ämnen, matlagningsdemonstrationer etc. och på däck finns solstolar, shuffleboard, schackspel och en putting-green. För den som vill vara fysiskt aktiv finns det ett fitness room ombord. Vid stoppen har man möjlighet att låna fartygets cyklar för egna upptäckter iland. Som en extra bonus ståtar fartyget med en liten infinity-pool.

Se Lüftner Cruises alla fartyg ››

Amadeus Provence deckplan

Passagerkapacitet:
Tonnage:
Längd:


DELA MED DINA VÄNNER:
DELA MED DINA VÄNNER:

Avreseort*

Stockholm

Resdatum*

19 oktober 2022 - 27 oktober 2022

Resenär 1

Observera att namnen måste stavas som i passet, tilltalsnamn med versaler!Kopiera uppgifter till nästa resenär

Pris per person

Om du reser ensam måste enkelhytt-/enkelrumstillägg under tillägg kryssas i (även om det bara är en förfrågan)

Mozart-däck A1: 51.900:-
Mozart-däck Svit FULLBOKAD: 56.900:-

 • Enkelhyttstillägg – på förfrågan
 • Avbeställningsskydd (Gouda Försäkringar) – 7% av resans pris
 • Reseförsäkring Plus (ERV) – hör av er för prisinformation

 

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via vanlig postgång
Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via epost
Ja, jag godkänner Club Eriks särskilda villkor*
Jag har tagit del av information om GDPR hos cluberiks.se

Liknande resor