Tusen och en natt-mystik, guldskatter och mytomspunna pyramider, sanddyner, ett stjärnklart himlavalv, fantastiska hotell och en flodkryssare som lämnar det mesta i bakvattnet. Detta är vår resa till Egypten i ett skimrande, guldglänsande nötskal.

Det forntida Egypten, en av världens äldsta civilisationer, växte fram längs Nilens stränder för ett antal tusen år sedan. På våra nordliga breddgrader var det fortfarande stenålder när man längs Nilen skapade en högtstående kultur vars spår vi kan njuta av än idag. Floden svämmade över sina bredder varje år och ett näringsrikt slam spreds över markerna vilket möjliggjorde odling, som i sin tur gav upphov till enorma rikedomar. Ca 3000 innan vår tideräkning enades Övre och Nedre Egypten och styret av en kung, en farao, infördes. Denne sågs som en gud och garanterade fred och välstånd, kulturlivet blomstrade och oräkneliga byggnadsverk i monumentalformat tillkom. Under våra dagar i Egypten kommer vi att få uppleva många av dem i sällskap av Merit Gabriel, egyptolog från Uppsala universitet, som är vår färdledare och ciceron. Hon levandegör historien och delar med sig av sin stora kunskap på ett lättillgängligt sätt.

Vi inleder med några dagar i Kairo och tar pulsen på landets myllrande och fascinerande huvudstad. Härifrån utforskar vi Gizaplatån med de sista kvarvarande pyramiderna. En av höjdpunkterna blir besöket på det nya Grand Egyptian Museum, bland världens största historiska museum, som planerar att öppna i slutet av detta år. Därefter flyger vi ner till Luxor för att kliva ombord på vår mycket fina, förstklassiga flodkryssare, MS Acamar, som blir vårt hem under fyra dagar. Luxor är det samma som antikens Thebe och här finns fantastiska tempel och mängder med kungliga gravar. I intilliggande Konungarnas dal har vi inkluderat ett besök i bl a Tut Anch Amons näst intill intakta grav. Vi gör även en avstickare till det gamla Nubien och träffar en lokal familj.

Att få möjligheten att uppleva många av historiens äldsta, största och mest fantastiska underverk på så här nära håll får de flesta att inse sin egen litenhet, både i storlek och i historiskt tidsperspektiv. Det här är en resa som inte lämnar någon oberörd.


DELA MED DINA VÄNNER:

DATUM

Från 1 mars 2024
Till 9 mars 2024

PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum

Del i dubbel/twin
47.900:-

Avreseort

 • Stockholm
PROJEKTLEDARE
Ann Ewaldsson
ann.ewaldsson@cluberiks.se
08 – 20 55 00

I priset ingår

 • Svensk färdledare, Merit Gabriel
 • Flyg med Austrian Airlines/Lufthansa i ekonomiklass Stockholm – Kairo t/r inkl alla idag kända skatter och avgifter
 • 4 nätter på hotell i Kairo 5* inkl. frukost
 • 2 luncher och 3 middagar i Kairo
 • 4 nätter ombord Ms Acamar 4+* med helpension
 • Vatten, kaffe/te till alla måltider, vin till middagarna
 • Alla utflykter enligt program
 • Besök i Tutankhamons grav
 • Utflykt med traditionella segelbåtar, sk felukkor, i den assuanska skärgården
 • Afternoon tea på Old Cataract Hotel i Assuan
 • Inrikesflyg Kairo – Luxor t/r inkl alla idag kända skatter och avgifter
 • Alla lokala transporter
 • All dricks till fartyg, hotell, chaufförer, lokala guider etc
 • Visum till Egypen
 • Lojalitetsbonus, 2% av resans pris

Tillägg

 • Enkelhyttstillägg: 13.000:-
 • Avbeställningsskydd, Gouda, 7% av resans pris
 • ERV Reseförsäkring Plus – kontakta oss för prisuppgift

 

 

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

DELA MED DINA VÄNNER:
PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum
Del i dubbel/twin
47.900:-
PROJEKTLEDARE
Ann Ewaldsson
ann.ewaldsson@cluberiks.se
08 – 20 55 00


KARTA

PRELIMINÄRA FLYGTIDER

DAG
FLYG
TIDER
FLYGTID
1 mar
Stockholm - Wien
06.35 - 08.50
2 h 15 min
1 mar
Wien - Kairo
11.10 - 15.35
3 h 25 min
9 mar
Kairo - Frankfurt
16.50 - 20.25
4 h 35 min
9 mar
Frankfurt - Stockholm
21.30 - 23.40
2 h 10 min

Vi flyger med Austrian Airlines på nervägen och Lufthansa på hemvägen.
Om ni vill flyga från annan ort eller uppgradera ert flyg så är det bara att höra av er så återkommer vi med tidtabell och prisuppgift.


KRYSSNINGSSCHEMA

DAG
HAMN
ANKOMST
AVGÅNG
4 mar
Luxor, Karnak, Konungarnas dal
- Ombordstigning
-
5 mar
Luxor - Esna - Edfu
-
-
6 mar
Edfu - Kom Ombo - Assuan
-
-
7 mar
Assuan
-
-
8 mar
Assuan
-
- Avstigning
DELA MED DINA VÄNNER:

KARTA

DAGSPROGRAM

1 mars
Avresa från Sverige

Tidig morgon lämnar vi Sverige och flyger till Egypten och dess huvudstad Kairo. Vi möts på plats av Merit Gabriel, vår svenska färdledare, och tar oss gemensamt till hotellet för incheckning. Vi bor bekvämt och bra på Marriott Kairo. Delar av hotellet är ett gammalt palats med en fin trädgård, prefekt för avkoppling efter dagar fyllda av upptäckter och äventyr.

Vi äter middag tillsammans och får chans att börja lära känna vår färdledare Merit och resesällskapet. Efter middagen knyter vi oss för en god natts sömn.

Floden Nilen genom Kairo, Egypten, vid solnedgång.

Kairo och Nilen

2 mars
Kairo

Efter en stärkande frukost börjar det historiska äventyret på Gizaplatån, där de sista klassiska underverken finns – Pyramiderna. De är de största byggnadsverken som människan någonsin skapat, med undantag för kinesiska muren. Att stå nedanför en av dem är att inse sin litenhet både i storlek och i historiskt perspektiv. Cheopspyramiden är den högsta, med sina nästan 140 m.

Vi börjar med att bege oss till en utsiktsplatå där vi på håll får en första uppfattning om dessa fantastiska byggnadsverk. Vi fortsätter sedan med att närskåda underverken och försöker få våra frågor besvarade. Vem byggde dem, varför, och inte minst; hur gick det till? Vi ser också det fascinerande solbåtsmuseet.

Vi äter lunch på en egyptisk restaurang.

Därefter fortsätter vi med en tur till det nya Grand Egyptian Museum där vi gör en rundvandring och med hjälp av föremålen på museet bygger upp en förståelse för denna högkultur, som varade så länge. Det är en omöjlighet att se allt, ens om man har en hel månad på sig. För många kommer Tutankamons gravskatter bli det som gör djupast intryck, kanske även några av alla välbevarade mumier. (Invigningen av nya Grand Egyptian Museum är planerad innan årets slut, men detta har försenats tidigare. Om det i mars nästa år ännu inte är öppet besöker vi istället det nuvarande museet, där alla kulturskatter förvaras i dagsläget.)

På kvällen får vi smälta alla upplevelser under en välsmakande, gemensam middag.

Pyramiderna och sfinxen i Egypten.

Pyramiderna och sfinxen.

3 mars
Kairo

Utflykt till Saqqara och Dahshur. Hur började det egentligen?

Ca 30 km söder om Kairo ligger Memphis, huvudstad i det gamla riket, och dess begravningsplatser Dahshour och Saqqara. Här får vi se den första pyramiden, den s k trappstegsmastaban, och dess efterföljare, den böjda pyramiden, som visar att allt inte blev perfekt vid första försöket. Pyramiden vilar på lera, som inte gav en stabil grund, så man tvingades justera vinkeln på den övre delen av pyramiden. Vi går också in i adelsmannagravar och får i detaljerade bilder se hur livet gestaltade sig för 4500 år sedan och hur likt det är dagens.

Saccara Memphis

Saccara Memphis

4 mars
Flyg till Luxor

På morgonen flyger vi till Luxor. Staden ligger förstås vid Nilen, i mellersta Egypten. Under landets forntid var det en politisk och religiös huvudstad, då under namnet Thebe.

Direkt vid ankomst besöks Karnaktemplet, detta jättekomplex som uppfördes under 2000 år till solguden Amons ära. Tempelområdet är fullt av stenkolonner, statyer av gamla härskare, mängder med sfinxer och tempelruiner.

Karnaktemplet i Luxor, Egypten, vackert upplyst av solen.

Karnaktemplet i Luxor, Egypten.

En av många sfinxer i Egypten.

En av många sfinxer i Egypten

Därefter checkar vi in på vårt fartyg. Vi äter lunch ombord och fortsätter sen till andra sidan av floden. Långt inne i öknen ligger Konungarnas dal med drygt 60 gravar, huvudsakligen faraogravar men också prinsar och präster fann sista vilan här. På väggarna, i denna Nya Rikets gravplats, finns dödsböckerna inristade och målade, de som skulle hjälpa faraon att finna vägen till nästa liv. Ju längre fram i tiden vi kommer desto mer komplicerade blir dessa beskrivningar och mycket är oförståeligt, men fascinerande, för oss idag. Amunhotep II, Tutmosis III, Seti I och  Ramses I – IX lät göra några av de vackraste gravarna och ett par av dem besöker vi.

Det var också här i dalen som den näst intill intakta lilla graven tillhörande Tut Anch Amon hittades på 1920-talet av den brittiske arkeologen Howard Carter. Vi har inkluderat ett besök i graven.

Middag serveras ombord och för de som önskar tar guiden er på en liten kvällspromenad till det centralt belägna, vackert upplysta, Luxortemplet för att njuta av skönheten.

5 mars
Luxor - Esna - Edfu

Fartyget lägger ut tidigt på morgonen och resten av dagen kopplar vi av ombord. Från soldäck kan vi blicka ut över det fascinerande landskapet. På åkrarna går arbetet sin gilla gång och väldigt lite har förändrat sedan faraonsk tid. En och annan dieselpump och traktor finns förstås men annars är det mest bonden och hans dragdjur som kämpar på. Kvinnorna diskar och tvättar i floden och barnen hjälper till eller spelar fotboll på strandbanken. Nildalen är så grön, så grön, att gränsen till den rödbruna öknen blir knivskarp och man upphör aldrig att fascineras av landskap, fåglar och människor. Du kommer att känna igen många av våra flyttfåglar som ju övervintrar i Egypten.

Om det blir för varmt är det bara att svalka sig i den lilla poolen ombord.

Vi ankommer slussen i Esna mitt på dagen och det är många fartyg som skall igenom, så här kan vi få vänta några timmar på redden. Men inte ens det är tråkigt. Esnas köpmän har utrustat sig med små skrangliga roddbåtar och försöker påkalla er uppmärksamhet för att sälja bordsdukar, egyptiska klädedräkter och mycket annat. Ett både skojigt och spännande skådespel och när ni tröttnar så är det bara att förflytta er från relingen – då ser de inte oss och vi ser inte dem och då fortsätter de till andra fartyg.

På sena eftermiddagen eller kvällen går vi igenom slussen vid Esna och fartyget fortsätter sedan till Edfu, där det lägger till för natten.

Grönskan reflekteras i vattnet i Esna, Egypten.

Esna, Egypten

Staden Esna vid Nilens strand

Staden Esna

6 mars
Edfu - Kom Ombo - Aswan

Tidig morgon beger vi oss till det perfekt bevarade Edfutemplet, från grekptolomeisk tid, som ligger vid ökenranden. Templet är tillägnat guden Horus, som var gudinnan Isis son. Han avbildas med falkhuvud och ögonen symboliserade sol och måne. Här behöver man inte ta fantasin till hjälp för föreställa sig hur det var under faraonsk tid – du har det framför dig. Vi får höra historien om Horus och kampen mot det onda, som är så betydelsefull i hela den faraonska mytologin.

Horus tempel i Edfu

Horus tempel i Edfu

Fartyget fortsätter sedan söderut mot Kom Ombo som vi når på sena eftermiddagen. Dess tempel är vackert beläget precis vid strandkanten. Efter besöket fortsätter fartyget till Assuan, med ankomst under kvällen.

Staden Aswan, vid Nilen i Egypten, i kvällssol.

Aswan, Egypten

7 mars
Aswan

Dagen ägnas åt Assuans sevärdheter. Per buss beger vi oss till Höga Fördämningen och beskådar detta moderna underverk som på gott och ont så förändrat förutsättningarna i landet. Dammen började byggas på 1960-talet för att säkra vattentillgången och förhindra översvämningar. Philatemplet, tillägnat gudinnan Isis, ligger vackert beläget på en ö mitt emellan Höga och Gamla Fördämningarna och är väldigt väl bevarat trots att det låg under vatten i många år. Vi får se en Nilometer, mätinstrumentet som användes till att föra statistik över de årliga översvämningarna och med vars hjälp man bl a kunde avgöra hur stora årets skördar skulle bli i förväg. Horus födelserum, det allra heligaste, och Trajanuskiosken är andra höjdpunkter i templet. Turen avslutas med ett besök i granitstenbrottet där bl a den s k ofullbordade obelisken ligger och i sin mäktighet får oss att, återigen, fundera på hur man, utan maskiners hjälp, kunde åstadkomma alla dessa otroliga byggnadsverk och konstfulla föremål.

På eftermiddagen gör vi en segeltur i traditionella segelbåtar, s k felukkor, i den assuanska skärgården som avslutas vid klassiska Old Cataract hotell där vi intar High Tea med vacker utsikt över floden.

Traditionell träsegelbåt, "felucka", på Nilen.

Traditionell träsegelbåt, “felukka”, på Nilen.

8 mars
Åter till Kairo

Utcheckning från fartyget på morgonen.

Vi gör en utflykt till en nubisk by med en nubisk familj (Mohamed eller hans dotter) där vi får lära känna livet i Nubien förr och nu. Nubien är ett gammalt kulturland vid Nilens stränder, som idag är delat mellan Egypten och Sudan.

Vi återvänder till Kairo med flyg under eftermiddagen/kvällen och checkar in för en sista natt på hotell, där vi avnjuter en sista gemensam middag.

9 mars
Hemresa

Vi checkar ut efter frukost och beger oss till en av de pampigaste moskéerna, El Rifai, där bl a Shahen av Iran och Egyptens sista kungar ligger begravda. Monarkin avskaffades 1953 och republik infördes. Turen avslutas med snacks och tid för shopping i de enorma basarkvarteren Khan el Khalili, innan vi vänder tillbaka till flygplatsen för avresa på sena eftermiddagen.

Färgglada kryddor vackert upplagda på en marknad i Egypten.

Färgglada kryddor vackert upplagda, Egypten.

Tack för denna gång.

DELA MED DINA VÄNNER:

VIVA Voyage

Enjoy the Moment!

Se fram emot en klassisk och bekväm flodkryssning ombord MS Viva Voyage. Ombord får du en avkopplande och familjär atmosfär med kulinariska matupplevelser! Utmana dig själv och ditt resesällskap med ett parti schack på soldäcket. Efter en händelserik dag inbjuder panoramaloungen dig att njuta av en drink med en vacker utsikt. Skäm bort dig med en gourmetmåltid i huvudrestaurangen eller i bistron och njut av en drink efter middagen i panoramaloungen. Restaurangernas menyer innehåller både lokala rätter och specialiteter från det internationella köket.

Underhållningen inkluderar dagliga livemusikuppträdanden, matlagningsdemonstrationer, frågesportspel, temadanskvällar och berikande föreläsningar, relaterade till kryssningens destinationer. Koppla av på det stora soldäcket med gott om solstolar där du kan njuta av utsikten över de vackra landskapen. Du kan också ladda batterierna i wellness-avdelningen med bastu, ångbad och bubbelpool efter en dag till havs.

På VIVA Cruises fartyg får du All Inclusive – god mat, och obegränsat med dryck

På VIVA Cruises fartyg gäller så kallad All Inclusive, dvs. att förutom all god mat, mineralvatten, specialkaffe och fina middagar så ingår även obegränsat med öl, vin, drinkar och starksprit under seglingen.

FAKTA
Längd: 110 m
Antal gäster: 153
Besättning: 36

Mer om rederiet VIVA Cruises››

Passagerkapacitet:
Tonnage:
Längd:


DELA MED DINA VÄNNER:
DELA MED DINA VÄNNER:

Den eleganta och helt nyguggda flodbåten Ms Salima har endast 26 hytter ombord vilket ger en blandning av klassisk lyx och intim familjär stämning med utsökt mat. Personalen ombord gör allt för att gästerna ska kunna slappan av och njuta mellan alla de fantastiska upplevelserna på land.

Hytterna är lyxigt stora och städas dagligen. Alla hytter har egna badrum och stora panormafönster ut mot Nildaens vackra omgivningar. Frukost, lunch och middag serveras dagligen.

På översta däck finns en härligt soldäck med svalkande utomhuspool.

Ms Salima Nilen Egypten

Ms Salima Nilen Egypten

Ms Salima Nilen Egypten

Ms Salima Nilen Egypten

 

 

 

 

 

Avreseort*

Stockholm

Resdatum*

1 mars 2024 - 9 mars 2024

Resenär 1

Observera att namnen måste stavas som i passet, tilltalsnamn med versaler!Kopiera uppgifter till nästa resenär

Pris per person

Om du reser ensam måste enkelhytt-/enkelrumstillägg under tillägg kryssas i (även om det bara är en förfrågan)

Del i dubbel/twin: 47.900:-

 • Enkelhyttstillägg: 13.000:-
 • Avbeställningsskydd, Gouda, 7% av resans pris
 • ERV Reseförsäkring Plus – kontakta oss för prisuppgift

 

 

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via vanlig postgång
Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via epost
Ja, jag godkänner Club Eriks särskilda villkor*
Jag har tagit del av information om GDPR hos cluberiks.se

Liknande resor

Kryssning jul & nyår från Abu Dhabi till fyra spännande platser i Indien


18 dec 2017 – 3 jan 2018 | Abu Dhabi – Oman – Cochin – Mangalore – Goa – Mumbai – Dubai

Följ med på en härligt varm kryssning i jul och nyår där vi får uppleva många färgstarka och spännande platser utan att behöva packa upp väskan mer än en gång. Vi kryssar under 14 nätter från Abu Dhabi till fyra spännande platser i Indien.