Hälsingland! Blånande berg, storslagen natur med stora skogar och brusande älvar. Med Orbadens riviera, Järvzoo med inhemska vilda djur, Växbo med landets bäst bevarade miljöer från linberedningens glansdagar. Och förstås, hela Sveriges stolthet, det senaste världsarvet – Hälsingegårdarna! Allt detta blandat med utsökt mat lagad av välrenommerade kockar och ett fantastiskt boende på prisbelönta Orbaden Spa & Resort hotell, upplever vi under tre dagar i sommar.

Pia Lindau, vår värd, som själv funnit sitt eget paradis i landskapet, inleder med att berätta om bakgrunden till att Hälsinglands stolthet, de gamla träslotten, blev Sveriges senaste världsarv.

Välkommen att uppleva Sommarsverige tillsammans med oss på Club Eriks!

OBS! Resan är fullbokad – men om intresse finns, hör av er till oss så kollar vi möjligheterna att ordna fler rum.

För mer information – slå oss en signal måndag – onsdag, 10.00 – 13.00 eller kontakta oss per mail: tomas.jonsson@cluberiks.se / ann.ewaldsson@cluberiks.se.


DELA MED DINA VÄNNER:

DATUM

Från 26 juli 2021
Till 28 juli 2021

PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum

Del i dubbelrum
11 500: - PÅ FÖRFRÅGAN

Avreseort

 • Stockholm
PROJEKTLEDARE
Tomas Jonsson
tomas.jonsson@cluberiks.se
08-20 55 00

I priset ingår

 • Tåg, första klass, Stockholm – Söderhamn och Bollnäs – Stockholm
 • Alla transporter på plats
 • 2 nätter på anrika Orbaden Spa & Resort
 • All mat & dryck enligt program
 • Samtliga utflykter & upplevelser enligt program
 • Färdledare & värd Pia Lindau
 • Lojalitetsbonus 2 % av resans pris

Upplevelsen genomförs med minimum 16 personer och max 22 personer.

Tillägg

 • Enkelrumstillägg: 600:-
 • Avbeställningsskydd Gouda 5% av resans pris

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

DELA MED DINA VÄNNER:
PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum
Del i dubbelrum
11 500: - PÅ FÖRFRÅGAN
PROJEKTLEDARE
Tomas Jonsson
tomas.jonsson@cluberiks.se
08-20 55 0026/7 Tåg, första klass, Stockholm – Söderhamn

28/7 Tåg från Bollnäs – StockholmDAGSPROGRAM

Dag 1
Måndag 26 juli

Vi tar tåget och åker förstås första klass upp till Hälsingland. I Söderhamn börjar vi vårt äventyr!

Karta över Hälsingland, Sverige.

Hälsingland

Vår första anhalt är det lilla fiskeläget Skärså där vi ska avnjuta en fantastisk lunch på restaurang Albertina vars krögare, sedan ett år tillbaka, är Malin Söderström. Hon har bl.a. gjort sig känd som kock med ansvar för Nobelmiddagen och hon var också den första kvinnan att bli medlem i Svenska Kocklandslaget. Skärså är ett litet idylliskt fiskeläge med ett fåtal bofast men med många sommargäster.

Vår resa fortsätter sedan norrut mot Hudiksvall, en stad som grundades redan 1582 av Johan III. Säkerligen har ni hört tala om ”Glada Hudik”? Ett uttryck som myntades under 1800-talets andra hälft, till följd av träpatronernas livliga fester och stadens stora sällskapsliv.

Väl i Hudiksvall så promenerar vi i de gamla kvarteren på Öster och vid de gamla sjöbodarna som är stadens mest kända siluett.

Sjöbodar i Hudiksvall, Hälsingland.

Sjöbodar, Hudiksvall

Nu ska vi stifta bekantskap med ett av landskapets mest kända bondeslott, Ystegårn, en gammelgård av stort kulturhistoriskt intresse. Detta främst för att den är av fyrbyggt slag. Detta var under 1700-talets slut en vanlig gårdstyp i hela Norrland men som i modern tid nästan helt försvunnit ur samhällsbilden. Berättelsen om hur denna miljö har återskapats av en passionerad bygdeprofil är en fascinerande historia.

Ystergårn Hillsta i Hälsingland, Sverige.

Ystergårn Hillsta

Gårdsbutik i Hälsingland, Sverige.

Gårdsbutik, Hälsingland

Här tar vi en eftermiddagsfika innan vi fortsätter vår resa.

Vår nästa anhalt är Orbaden Spa & Resort där vi kommer att bo under vår vistelse i Hälsingland. Utanför panoramafönstren breder en mycket hänförande bild av Hälsingland ut sig.

Vy över Orbaden i Bollnäs kommun, Sverige.

Orbaden, Hälsingland

Efter incheckning och en stunds avkoppling träffas vi för en drink innan middagen. Vi äter en välkomponerad middag baserad på råvaror från landskapet.

Dag 2
Tisdag 27 juli

För den som önskar ta en morgonpromenad finns fantastiska vägar och stigar i Orbadens närhet. För den som hellre vill mjukstarta rekommenderar vi ett besök i hotellets spaavdelning.

Orbaden Spa & Resort i Hälsingland, Sverige.

Orbaden Spa & Resort

Denna förmiddag tillbringar vi i Järvsö. Här kommer vi att bl.a. besöka Järvzoo där vi får uppleva mängder med vilda djur i ett ”vilt tillstånd” som hör den hälsingska faunan till. Denna park har mycket promenadvänliga ramper som gör det enkelt att ta sig fram och komma djuren riktigt nära.

Järvzoo i Hälsingland, Sverige.

Järvzoo

Lunch äter vi på Järvsö Gårdsbageri & Taittingerbar, tidigare Lill-Babs Caffär. Bageriet serverar lunch baserat på lokala råvaror hämtade från deras egen lanthandel fylld med lokalt mathantverk, samt ett glas franska bubblor.

Järvsö, Hälsingland, Sverige

Lunch i Järvsö

Efter lunchen beger vi oss till Stenegård som numera också inrymmer Lill-Babs museum. Stenegård har en historia från 1800-talet då apotekaren Julius Brun köpte hemmanen Hans och Kusens i Järvsö och började bygga upp det Stenegård vi ser idag.

Stenegård i Hälsingland, Sverige.

Stenegård

Här kommer vi att möta Järvsöprofilen och auktionisten Kjell Höök som kommer att berätta historien om ”Konungariket Hälsingland”.

Auktion i Hälsingland, Sverige.

Auktion in action

Vi återvänder till Orbaden och ett besök på en av de mest kända Världsarvsgårdarna, Gästgivars.

Det är härifrån som tapettillverkaren Duro hämtat dekoren till sin tapetsuccé med just namnet ”Gästgivars” som började tillverkas redan på 1960-talet.

Hälsingegården Gästgivars

Hälsingegården Gästgivars

Schablonmålningarna från 1840-talet är målade av av den kände bygdemålaren Jonas Wallström.

Vår ciceron till kvällens middag heter Helen Westelius. Hon är idag en passionerad ambassadör för det hälsingska köket. Hennes referensbibliotek är stort och hon har lärt av de bästa. På hennes meritlista finner vi stockholmskrogarna L’Escargot, Restaurang J och Storstad. Efter en tid på Restaurangakademien blev det Carl-Jans vinkällare Grappe där hon var under hela fem år.

Detta blir en garanterat smakrik och lång afton med mycket god mat och dryck.

Hälsingland, Sverige

Ett smakprov på Hälsingland

Dag 3
Onsdag 28 juli

Denna sista dag i Hälsingland fortsätter vi vår hälsingeresa mot Alfta. Här möts vi av Gun-Marie Swessar som ska ta oss till ett urval av de pampiga bondeslotten, hälsingegårdarna. Vi kommer också att besöka Migranternas Hus i Alfta. Här berättas historien om de människor som under 1800-talets mitt beslutade sig för att lämna Sverige för att företa sig den strapatsrika och riskfyllda resan till landet ”Over there”.

Ståtligt rött trähus med vita knutar i Hälsingland, Sverige.

Hälsingegård

Hälsingland – utvandrarna

Utvandrarna

Faktum är att den första massutvandringen från Sverige till Amerika startade just i Voxnandalen för cirka 150 år sedan.

Härnäst står den lilla byn Växbo på programmet. Här finns landets bäst bevarade miljöer från linberedningens glansdagar. Vi får en rundvandring på Växbo lin där vi får lära oss allt om linproduktion från ax till limpa.

Pär Johansson, Hälsinglands matentreprenör, bjuder så in till en härlig lunch på Växbo krog, en restaurang som han driver med fullt fokus på det lokala och ekologiska köket.

Växbo krog i Hälsingland, Sverige.

Växbo krog

Växbo kvarn i Hälsingland, Sverige.

Växbo kvarn

Nu är det dags att lämna vackra Hälsingland bakom oss och vi tar tåget tillbaka till Stockholm.

DELA MED DINA VÄNNER:

Anawrahta

Fartyget Anawrahta är byggt för att likna en engelsk hjulångare från förr. Dess vita, sirliga räcken, vackra träsniderier, glänsande mässing och inbjudande miljöer förflyttar oss till en annan tidsepok, där överdåd från det brittiska imperiet blandas med Indokinas charm & romantik.

Det är byggt år 2015 och mäter 65 m x 14 m x 14 m (längd / bredd / höjd). Det har tre däck plus ett soldäck med en liten pool för svalkande dopp.
Det finns totalt 23 hytter ombord, i fyra olika hyttkategorier: deluxe och deluxe excecutive (totalyta 32 m2), junior-sviter (totalyta 48 m2), excecutive-sviter (totalyta 59 m2) och slutligen två royal-sviter (totalyta 86 m2). Alla hytter har en privat balkong med stolar & bord, de största sviterna har även en privat jacuzzi på balkongen. Hytterna är bekvämt och vackert inredda, med fullt ljusinsläpp från balkongdörrarna helt i glas. Här finns luftkonditionering, mini-safe, hårfön och även kikare, badrock och solhatt.

De allmänna utrymmena är spaciösa och inbjudande. På det översta hyttdäcket hittar vi den eleganta matsalen, Hintha Hall som rymmer alla gäster vid en sittning. Man är stolt över sin mat, som i mångt och mycket speglar det lokala köket och dess spännande mix av influenser från bl a Indien och Thailand. Landet har en lång kustlinje, därför är fisk och skaldjur är vanligt förekommande, precis som färska örter och aromatiska kryddor. Men även internationella favoriter står på menyn.
Intill restaurangen ligger Kipling Bar, inredd i varma kryddtoner och helt öppen ut mot omgivningarna. Mingla, njut av en drink och låt världen glida förbi i sakta mak. På däcket därunder finns fartygets lounge (Mandalay) och receptionsområde, allt bekvämt möblerat. Vill man unna sig en skön spabehandling finns Thazin Spa på main deck, det understa hyttdäcket.

Anawrahta var kung på tusentalet och den som skapade det burmesiska riket och det finns inget bättre sätt att uppleva hans gamla domäner än med flodkryssaren som bär hans namn.

Däckplan Anawrahta


Deluxe-Deluxe Executive-hytt

 

 

Passagerkapacitet:
Tonnage:
Längd:


DELA MED DINA VÄNNER:
DELA MED DINA VÄNNER:

Avreseort*

Stockholm

Resdatum*

26 juli 2021 - 28 juli 2021

Resenär 1

Observera att namnen måste stavas som i passet, tilltalsnamn med versaler!Kopiera uppgifter till nästa resenär

Pris per person

Om du reser ensam måste enkelhytt-/enkelrumstillägg under tillägg kryssas i (även om det bara är en förfrågan)

Del i dubbelrum: 11 500: - PÅ FÖRFRÅGAN

 • Enkelrumstillägg: 600:-
 • Avbeställningsskydd Gouda 5% av resans pris

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via vanlig postgång
Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via epost
Ja, jag godkänner Club Eriks särskilda villkor*
Jag har tagit del av information om GDPR hos cluberiks.se

Liknande resor