Hälsingland! Blånande berg, storslagen natur med stora skogar och brusande älvar. Med Orbadens riviera, Järvzoo med inhemska vilda djur, Växbo med landets bäst bevarade miljöer från linberedningens glansdagar. Och förstås, hela Sveriges stolthet, det senaste världsarvet – Hälsingegårdarna! Allt detta blandat med utsökt mat lagad av välrenommerade kockar och ett fantastiskt boende på prisbelönta Orbaden Spa & Resort hotell, upplever vi under tre dagar i sommar.

Pia Lindau, vår värd, som själv funnit sitt eget paradis i landskapet, inleder med att berätta om bakgrunden till att Hälsinglands stolthet, de gamla träslotten, blev Sveriges senaste världsarv.

Välkommen att uppleva Sommarsverige tillsammans med oss på Club Eriks!


DELA MED DINA VÄNNER:

DATUM

Från 1 augusti 2022
Till 3 augusti 2022

PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum

Del i dubbelrum
11 500: -

Avreseort

 • Stockholm
PROJEKTLEDARE
Tomas Jonsson
tomas.jonsson@cluberiks.se
08-20 55 00

I priset ingår

 • Buss Stockholm – Söderhamn och Bollnäs – Stockholm
 • Alla transporter på plats
 • 2 nätter på anrika Orbaden Spa & Resort
 • All mat & dryck enligt program
 • Samtliga utflykter & upplevelser enligt program
 • Färdledare & värd Pia Lindau
 • Lojalitetsbonus 2 % av resans pris (värdebevis översänds efter hemkomsten)

 

Tillägg

 • Enkelrumstillägg: 900:-
 • Avbeställningsskydd Gouda 6% av resans pris

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

DELA MED DINA VÄNNER:
PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum
Del i dubbelrum
11 500: -
PROJEKTLEDARE
Tomas Jonsson
tomas.jonsson@cluberiks.se
08-20 55 00

DAGSPROGRAM

Dag 1
Måndag 1 aug

Vi kliver ombord på vår hälsingebuss ”Hällbo Buss” vid Centralen i Stockholm klockan 08:30.

Karta över Hälsingland, Sverige.

Hälsingland

Vår första anhalt är det lilla fiskeläget Skärså där vi ska avnjuta en fantastisk lunch på restaurang Albertina. Skärså är ett litet idylliskt fiskeläge med ett fåtal bofast men med många sommargäster.

Härnäst står den lilla byn Växbo på programmet. Här finns landets bäst bevarade miljöer från linberedningens glansdagar. Hälsingland är historiskt sett välkänt som linets landskap. Det var tack vare klimatet och den särskilda jordmånen som gjorde att linet trivdes extra bra i Hälsingland. De långa sommardagarna och ljusa nätterna fick linet att växa sig högt innan det rycktes ur jorden. Här fanns också vattenkraften i bäckar och älvar som underlättade vid de olika beredningsmomenten. I dag representeras linet på bästa tänkbara sätt genom Växbo Lins omtyckta naturprodukter i 100 procent linne. Den inbjudande miljön runt fabriken i Växbo är lätt att tycka om.

Efter vårt besök i Växbo styr vi mot Vallsta för ett besök på världsarvsgården Gästgivars, en av de sju gårdarna i landskapet som numera har världsarvsstatus. Här får vi en guidad visning av Festhuset med en efterföljande fika med den mytomspunna Hälsingeostkakan. Schablonmålningarna från 1840-talet är målade av av den kände bygdemålaren Jonas Wallström. Det är härifrån som tapettillverkaren Duro hämtat dekoren till sin tapetsuccé med just namnet ”Gästgivars” som började tillverkas redan på 1960-talet.

Hälsingegården Gästgivars

Hälsingegården Gästgivars

Vår nästa anhalt är Orbaden Spa & Resort där vi kommer att bo under vår vistelse i Hälsingland. Utanför panoramafönstren breder en mycket hänförande bild av Hälsingland ut sig. Inte undra på att detta har blivit skådespelaren Peter Stormares favorit-hotell i världen.

Vy över Orbaden i Bollnäs kommun, Sverige.

Orbaden, Hälsingland

Efter incheckning och en stunds avkoppling träffas vi för en drink innan middagen. Vi äter en välkomponerad middag baserad på råvaror från landskapet.

Dag 2
Tisdag 2 aug

För den som önskar ta en morgonpromenad finns fantastiska vägar och stigar i Orbadens närhet. För den som hellre vill mjukstarta rekommenderar vi ett besök i hotellets spaavdelning.

Orbaden Spa & Resort i Hälsingland, Sverige.

Orbaden Spa & Resort

Denna förmiddag tillbringar vi i Järvsö. Här kommer vi att bl.a. besöka Järvzoo där vi får uppleva mängder med vilda djur i ett ”vilt tillstånd” som hör den hälsingska faunan till. Denna park har mycket promenadvänliga ramper som gör det enkelt att ta sig fram och komma djuren riktigt nära.

Järvzoo i Hälsingland, Sverige.

Järvzoo

När vi nu befinner oss i Järvsö ska vi givetvis besöka det som tidigare kallades Lill-Babs Caffär, numera Järvsö Gårdsbageri. Här äter vi lunch samtidigt som möter Järvsöprofilen och auktionisten Kjell Höök som kommer att berätta den något osannolika historien om ”Konungariket Hälsingland”.

Auktion i Hälsingland, Sverige.

Efter lunchen beger vi oss till Stenegård som numera också inrymmer Lill-Babs museum. Stenegård har en historia från 1800-talet då apotekaren Julius Brun köpte hemmanen Hans och Kusens i Järvsö och började bygga upp det Stenegård vi ser idag.

Stenegård i Hälsingland, Sverige.

På vägen åter mot Orbaden och vårt hotell stannar vi till på Tevsjö Destilleri och hör historien om ”när spriten kom till byn.”

Vår ciceron till kvällens middag heter Helen Westelius. Hon är idag en passionerad ambassadör för det hälsingska köket. Hennes referensbibliotek är stort och hon har lärt av de bästa. På hennes meritlista finner vi stockholmskrogarna L’Escargot, Restaurang J och Storstad. Efter en tid på Restaurangakademien blev det Carl-Jans vinkällare Grappe där hon var under hela fem år. Detta blir en garanterat smakrik och lång afton med mycket god mat och dryck.

Hälsingland, Sverige

Ett smakprov på Hälsingland

Dag 3
Onsdag 3 aug

Denna sista dag i Hälsingland fortsätter vi vår hälsingeresa mot Alfta. Här möts vi av Gun-Marie Swessar som ska ta oss till ett urval av de pampiga bondeslotten, hälsingegårdarna. Vi kommer också att besöka Migranternas Hus i Alfta. Här berättas historien om de människor som under 1800-talets mitt beslutade sig för att lämna Sverige för att företa sig den strapatsrika och riskfyllda resan till landet ”Over there”.

Ståtligt rött trähus med vita knutar i Hälsingland, Sverige.

Hälsingegård

Hälsingland – utvandrarna

Utvandrarna

Faktum är att den första massutvandringen från Sverige till Amerika startade just i Voxnandalen för cirka 150 år sedan.

Dagens lunch kommer vi att inmundiga på ön Kungsholmen i Bergviken, en sjö längs Ljusnan, i höjd med Kilafors. Kungsholmen ägs och drivs av längdåkarparet Billan och Erik. Billan med en fantastisk karriär i skidspåren med mängder av medaljer från världens största mästerskap.

Innan det dags att lämna vackra Hälsingland bakom oss ska vi slutligen besöka Hårga Antik för en sista dos hälsingekultur. Hårga Antik, som i år fyller 20 år, ägs och drivs av undertecknad (som också är ägare och VD för Club Eriks) och min fru Carina. ”Detta har blivit vår passionerade hobby!”

Vi beräknas vara åter i Stockholm vid 18:00-tiden.

DELA MED DINA VÄNNER:

Queen Victoria

TJUSIG, VACKER & TRADITIONELL

Avnjut en äkta brittisk afternoon tea i Queen’s Room, ta del av sprakande föreställningar i teatern Royal Court eller unna dig en behandling på Royal Spa. Queen Victoria låter dig uppleva atmosfären från tiden när atlantångare dominerade världshaven. Upplev komiker, livemusik och storslagna shower med nya uppträdanden varje kväll. Varva ned och njut av utsikten uppe på pooldäck, gå på yogapass eller träna på gymmet.

I fartygets balsal anordnas det galakvällar av alla sitt slag – Black & White Gala, maskeradbal och även en livlig 20-tals galakväll! Har du någonsin fått en inbjudan till The Great Gatsby´s festligheter är det här det näst bästa i sitt slag!

Ombord finns flera bra restauranger och caféer, pooler. Cunard erbjuder matupplevelser från hela världen med bland annat flera specialrestauranger som amerikanska Smokehouse och italienska La Piazza..

FAKTA
Längd: 294 m
Tonnage: 90 746 bt
Hastighet: 24 knop
Antal gäster: 2 061
Besättning: 980
Renoverad: 2022

Passagerkapacitet:
Tonnage:
Längd:


DELA MED DINA VÄNNER:
DELA MED DINA VÄNNER:

Avreseort*

Stockholm

Resdatum*

1 augusti 2022 - 3 augusti 2022

Resenär 1

Observera att namnen måste stavas som i passet, tilltalsnamn med versaler!Kopiera uppgifter till nästa resenär

Pris per person

Om du reser ensam måste enkelhytt-/enkelrumstillägg under tillägg kryssas i (även om det bara är en förfrågan)

Del i dubbelrum: 11 500: -

 • Enkelrumstillägg: 900:-
 • Avbeställningsskydd Gouda 6% av resans pris

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via vanlig postgång
Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via epost
Ja, jag godkänner Club Eriks särskilda villkor*
Jag har tagit del av information om GDPR hos cluberiks.se

Liknande resor

Hummer- och skaldjur i vackra Bohuslän


4 - 7 okt 2022 | Skärhamn - Fiskebäckskil - Käringön - Åstol - Marstrand

Upplev magiskt vackra Bohusläns mysiga öar och fantastiska kustsamhällen. På denna resa njuter vi av höstens skaldjursfest med hummersafari och goda middagar och luncher vid havet. På med kavajen till supén och glöm inte badbyxorna för avkoppling i hotellets spa. Tillsammans med Club Eriks & Allt om Mat